Gezinnen krijgen twee jaar 150 euro per maand extra van gemeente in proef tegen armoede
Door Editie NL··Aangepast:
RTL
De gemeentes Amsterdam, Tilburg en Zaandam doen de meerjarige proef 'Gewoon geld geven', waarbij gezinnen met een bijstandsuitkering elke maand 150 euro extra krijgen van hun gemeente. Met deze proef proberen zij armoede onder hun inwoners tegen te gaan. De gemeente Zaandam heeft deze maand afgetrapt met 144 gezinnen, en Amsterdam en Tilburg volgen later. Maar wat kun je doen met 150 euro?
De proef is oorspronkelijk bedacht door het Kansfonds, die de proef ook grotendeels financiert. "We begeleiden al jarenlang gezinnen die in armoede leven", vertelt woordvoerder Bas Pieck van het Kansfonds. "Toen kwam een aantal jaar geleden het idee: moeten we niet kijken naar de oorzaken van armoede en daar iets aan doen?" Het ontbreekt deze gezinnen aan geld, en rapporten wezen uit dat deze aanpak wellicht zou kunnen werken."
De afgelopen jaren is het programma van 'Gewoon geld geven' verder ontwikkeld in samenwerking met onderzoekers van de Hogeschool Amsterdam. Het experiment richt zich op gezinnen met een bijstanduitkering. Deelnemers moeten wel in één van de betreffende gemeentes wonen, met minimaal één thuiswonend kind in de leeftijd tot 18 jaar.
Vergelijken
Om de effectiviteit van de proef te meten, observeren de onderzoekers ook een groep mensen met een bijstandsuitkering die niet maandelijks 150 euro ontvangt. "Zo kun je goed vergelijken wat het geld doet voor de groep die het wel krijgt", licht Pieck toe. "In rapporten zie je dat bijstandsgerechtigden het geld echt hard nodig hebben."
Ook alleenstaande moeder Nasrien kan erover meepraten. "Ik leef al 25 jaar in armoede", vertelt ze aan Editie NL. Elke week ontvangt het gezin op dinsdag 80 euro om van rond te komen. "Op donderdag kan het soms al op zijn. Je wordt creatief met geld, maar sommige dingen zoals eten moet je gewoon kopen. En denk ook aan spullen uit de drogisterij, zoals maandverband, tampons en deo. Ik ga niet tegen mijn kinderen zeggen: 'Gebruik allemaal maar dezelfde deo'."
"Mijn zoon is heel groot", legt Nisrien verder uit. "Die moet speciale shirts aan omdat hij heel lang is en dat is extra duur. En we zijn moslim, dus ook hoofddoeken moeten we kopen. Dat zijn dingen waar je gewoon niet op kunt besparen."
Noodzakelijk
De maandelijkse toelage van 150 euro is gebaseerd op onderzoek van het Nibud, die vaststelde dat deze gezinnen dat maandelijks tekort komen. "Dit bedrag is heel noodzakelijk voor mensen in de bijstand", beaamt Karin Radstaak van het Nibud. "Je zag het ook toen de energietoeslag kwam, die was ook noodzakelijk voor die groep mensen, maar dat is weer afgeschaft."
Welke kosten met de 150 euro worden gedekt, verschilt per gezin. "Er zijn mensen die door hun situatie zo goed met geld om kunnen gaan, dat ze precies weten wat ze met die 150 euro gaan doen", legt Radstaak uit. "Voor hen is het echt een extraatje. Het betekent dat je bijvoorbeeld wél iets kunt kopen wat hiervoor nooit kon, zoals kleding of een sportles. Maar door inflatie zie je dat het zelfs in die situatie nu lastig is om het te redden tot aan het eind van de maand."
Vakantiegeld
Het kan voor sommige gezinnen dus zijn dat de noodzakelijke uitgaven worden gedaan van het geld. "Dat zie je ook gebeuren met vakantiegeld van mensen in de bijstand, dat dat gebruikt wordt om achterstallige dingen te kunnen betalen."
Voor Nisrien zou elke maand iets extra's te besteden hebben onder andere ruimte bieden voor wat vaker een stukje vlees bij het avondeten. "Voor ons is een avond kippenbouten eten echt een feest, want dat gebeurt amper", zegt Nisrien. "We proberen er met z'n allen het beste van te maken, maar het is zeker zwaar. Geldzorgen zorgt ook voor stress, dus 150 euro erbij zou zo ontzettend welkom zijn en een hele verlichting."
Vond je dit artikel leuk? Klik dan hier om meer van Editie NL te lezen. Volg ons ook op Instagram en Facebook.