Het regent commentaar op het weer: 'Zijn ze in de war of zo?'
We zijn met z'n allen op zijn minst gezegd niet enthousiast over het weer. En dat merken meteorologen. Het regent klachten op de Facebookpagina en X van Buienradar van mensen die hun ongenoegen over het weer delen. "Het is een stukje ontladen."
"Als het niet gauw beter wordt, kijk ik op een andere app", of "Na maandag beter weer? Dat mogen we gelukkig zelf bepalen Buienradar", en wat te denken van: "Zelden iemand zoveel onzin uit horen kraaien. Het regent hier in Haarlem al uren achter elkaar." En zo gaat het nog wel even door onder de weerberichten op de socials van Buienradar.
"Mei??? De warmste maand??? Geloven jullie het zelf?? Pleur op man", "Zijn ze in de war ofzo". Meteorologen hebben momenteel niet de makkelijkste baan. Zelf zijn ze ook op zoek naar manieren om het weerbericht een beetje positief te brengen.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Weervrouw Amara Onwuka van Buienradar zet zich schrap voor het geklaag. "De zomer is voorlopig nog niet in zicht", ze zeggen altijd 'don't shoot the messenger' maar stiekem gebeurt dat best veel", zegt ze tegen Editie NL. "Als ik bij de groenteboer sta of bij de supermarkt vragen ze me wel eens: kan je geen beter weer bestellen?"
'Kom maar op'
Al hoort het er volgens haar ook gewoon bij. "Ik snap wel dat mensen ergens de schuld aan willen geven. Het weer is iets ongrijpbaars en je kunt het niet veranderen. Je moet ergens op kunnen zeuren. Als het niet te warm is dan is het te koud, of te nat dus het is ook nooit goed. Maar ik vind het niet erg, dus kom maar op."
Dat er volop geklaagd wordt over het weer is volgens psycholoog Lennaard Toma niet gek. "We zijn op zoek naar een zondebok", zegt hij tegen Editie NL. "Het is een vorm van afreageren. Het slechte weer is iets wat je stom vindt, en om dat gevoel niet te hoeven voelen, reageer je het af op iemand anders." Hij vergelijkt het met een situatie op het werk. "Als jouw baas boos is op jou, dan kan het goed zijn dat jij je thuis ook op een ander afreageert."
'Shoot the messenger'
Het is dus meer een geval van: 'Shoot the messenger'. "Acteurs die bijvoorbeeld een rol van een slechterik spelen, krijgen daar ook boze reacties op." Maar dit alles heeft volgens Toma ook een functie. "De spanning wordt een beetje ontladen. Sommige mensen gaan met dingen gooien, sommige mensen gaan huilen, andere mensen geven anderen de schuld."
Online, bijvoorbeeld op X, zie je dat veel omdat het daar vrijwel geen consequenties heeft. "Je voelt je beter over jezelf, het is uit je systeem en het is het probleem van de ander geworden."
Hoe de regen vandaag over ons land trek, zie je hieronder.