G-Star en Wageningen Universiteit

Katoen uit eigen kas: '95 procent minder water nodig'

·Aangepast:
© Editie NLKatoen uit eigen kas: '95 procent minder water nodig'
RTL

Als je aan Nederlandse producten denkt, denk je al gauw aan kaas, aardappelen en klompen. Maar katoen? Dat niet zo gauw. De Wageningen Universiteit (WUR) gaat daar verandering in brengen. Onderzoekers kweken nu katoen in een kas waarvan kledingproducent G-Star spijkerbroeken maakt. Met deze Nederlandse katoen kan per spijkerbroek 92.000 liter water bespaard worden.

Het laten groeien van katoen heeft een grote impact op het milieu en het klimaat. Paulien van der Geest van Milieu Centraal juicht het initiatief van G-Star en de WUR dan ook toe. "De milieuschade van de kledingindustrie is groot. Al het land, water en de brandstoffen die nodig zijn om katoen te produceren kunnen bijvoorbeeld ook gebruikt worden om voedsel te produceren." Voor de productie van één spijkerbroek is volgens cijfers van Milieu Centraal 10.000 liter water nodig.

 

Linnen versus katoen: de voor- en nadelen op een rij
Lees ook

Linnen versus katoen: de voor- en nadelen op een rij

De katoen die nu verbouwd wordt door de Wageningen Universiteit verbruikt maar 800 liter water per spijkerbroek. Hoe dat kan, legt onderzoeker Filip van Noort uit aan Editie NL. "Wij geven precisiewater: een paar keer per dag kleine hoeveelheden met voeding erin. Daarmee gebruiken we 95 procent minder water dan de reguliere katoenteelt. We hebben hierdoor ook een hogere productie dus we verbouwen veel efficiënter."

Kas kost geld

Hij hoopt dat door dit project de industrie anders naar de productie van katoen gaat kijken. Al verwacht hij niet dat het meteen de oplossing voor de hele textielproductie gaat zijn. "Kassen kosten geld om te bouwen, en katoen is nu niet heel duur. Uiteindelijk kost een kas meer geld, en je moet dus een punt vinden waar het voor alle partijen interessant is om ermee door te gaan."

De partij die nu in ieder geval wel met de proef meedoet is het Nederlandse bedrijf G-Star. "We zijn tot nu toe heel tevreden met de productie", zegt Suzanne de Jong van G-Star. "De resultaten zijn veelbelovend. Het is het witste katoen waar we ooit mee gewerkt hebben. Het voordeel van katoen uit een kas is dat het niet door weersomstandigheden wordt aangetast." 

De broeken die met de Nederlandse katoen worden gemaakt, zijn vooralsnog prototypes en zijn hierdoor nog niet te koop. "We streven ernaar dat ze een normale prijs gaan krijgen, maar innovatie heeft altijd een prijskaartje. In de volgende fase kijken of het een interessante business wordt voor kwekers, Het moet namelijk wel betaalbaar voor de consument worden."

Lees meer over
Wageningen UniversiteitG-StarKledingEditie NL Link in bioModeDuurzaamheid