Standbeeld om juist wél te betasten: 'Toeristen komen nog steeds voor haar'

Een toerist heeft zich in Florence de woede van de stad op haar hals gehaald door intiem te poseren met een standbeeld. De vrouw ging vulgair op de foto met een replica van het standbeeld van de Romeinse god Bacchus. Maar waar sommige kunst alleen bedoeld is om naar te kijken, is er ook kunst die erom vraagt te worden aangeraakt. "Je kunt haar bij de borsten aanraken, of bij de billen. Iedereen mag er wat van vinden, dat is het mooie van kunst."
Respectloos, vinden de Italianen het: de toerist die op een zuil klom en innig met het standbeeld van Bacchus op de foto ging. En daar is kunsthistoricus Cathelijne Blok het mee eens. "Zo'n standbeeld heeft veel historische waarde en dat is heel belangrijk voor een stad", zegt ze tegen Editie NL. "Het moet ook van waarde blijven, zodat we het door kunnen geven aan de volgende generatie. Stel: iedereen gaat de Mona Lisa aanraken, dan blijft er niets meer van over. Je moet niet zomaar aan een kunstwerk zitten. Het is wel interessant dat het iets oproept bij mensen."
De Mona Lisa hangt achter een glasplaat en er staat een hekje voor, dus daar kunnen toeristen niet zomaar aankomen. "Het liefst wil je geen dingen achter slot en grendel zetten", gaat Blok verder. "Soms zetten musea replica's van beelden neer." Net zoals het beeld in Florence. Toch wil dat niet zeggen dat het dan maar mag worden aangeraakt. "Geniet, maar doe het met mate."
Susanne
Toch zijn er ook standbeelden die er juist om vragen te worden aangeraakt. Pandeigenaar Cor Ootes liet in de rosse buurt van Alkmaar een bronzen beeld maken van een vrouw met ontbloot bovenlijf. "Het beeld Susanne is een parodie op het Kaasmeisje", zegt hij tegen Editie NL. Het Kaasmeisje is een beroemd Alkmaars beeld dat door toeristen regelmatig wordt betast.
Susanne heeft blote borsten en moet een prostituee voorstellen. "Het is juist de bedoeling dat mensen interactie hebben met het beeld. Je kunt haar bij de borsten aanraken, of bij de billen. Iedereen mag er wat van vinden. Dat is het mooie van kunst. De een vindt het mooi, de ander vreselijk."
Toch viel het beeld van de dame van lichte zeden niet bij iedereen in de smaak. "Vooral in de politiek vond men het een vrouwonvriendelijk beeld." Er kwam daarom ook geen vergunning voor een vaste standplaats: het beeld zwerft nu door de stad en staat wisselend bij ondernemers in de zaak. "Er zijn nog steeds toeristen die op zoek zijn naar het standbeeld en met haar op de foto willen. Vooral Duitsers vragen: wo ist die schöne Frau?"