Australische weerman live op tv

Wat als je een paniekaanval krijgt? 'Laat het maar gebeuren'

·Aangepast:
Wat als je een paniekaanval krijgt? 'Laat het maar gebeuren'
RTL

Voor de ogen van de hele wereld kreeg de Australische weerman Nate Byrne live op televisie een paniekaanval. Hij sprak er openlijk over en keerde later weer terug in beeld om te vertellen dat het weer goed met hem ging. Maar wat moet je doen als het jezelf overkomt? "Mijn moeder liet me in een zakje blazen maar dat maakte het alleen maar erger."

Toen ze de beelden van de weerman zag, wist ervaringsdeskundige Raquel Evertsz precies wat hij doormaakte. "Ik voelde wat hij voelde, maar het is voor hem zo heftig dat iedereen het kan zien", zegt ze tegen Editie NL. Zelf kreeg Evertsz op haar negende voor het eerst een paniekaanval. 

 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

"Ik weet het nog heel goed, ik moest een belangrijke tenniswedstrijd spelen en ik dreigde te verliezen. Ik voelde spanning in mijn hele lichaam, werd kortademig en dacht dat ik flauw zou vallen of dood zou gaan. Mijn moeder, die langs de baan stond, liet me in een zakje blazen maar dat maakte het alleen maar erger. Het was voor mij een hele heftige ervaring."

Kees van der Spek had jarenlang paniekaanvallen door de duivel
Lees ook

Kees van der Spek had jarenlang paniekaanvallen door de duivel

De paniekaanval op de tennisbaan was voor haar het begin van een leven vol angsten. "Ik werd bang om weer een paniekaanval te krijgen. Het werd echt een angst voor de angst. Overal waar ik kwam, was ik bezig met 'veilig zijn'. Ik durfde niet meer alleen te zijn, ik durfde niet meer in mijn eigen huis te zijn. Ik was bijvoorbeeld bang dat de lichten uit zouden gaan en dat niemand me dan meer zou kunnen helpen als ik een paniekaanval zou krijgen. Ik durfde niet te vliegen of in een lift te stappen. Ik was overal bang om de controle te verliezen."

Opgesloten in auto

Evertsz denkt dat de angst om de controle te verliezen bij haar is ontstaan toen ze als kleuter door haar neef werd opgesloten in een auto – voor de grap. "Hij telde dan af van tien tot nul en zei: als we bij nul zijn trek ik aan de handrem en dan vliegen we naar de maan. Ik weet nog dat ik hysterisch werd van angst, ik wilde eruit."

Na een jarenlange zoektocht naar de juiste therapie kwam ze uit bij Prof. dr. Merel Kindt die haar letterlijk haar angsten onder ogen liet komen. "Na een intake gesprek werd ik naar een kamer gebracht waar een kist stond – ik noem het een doodskist. Daarin werd ik opgesloten en meteen kreeg ik een paniekaanval en hyperventilatie." Maar in plaats van ertegen te vechten, praatte haar therapeut haar door de aanval heen. "Binnen een minuut werd ik rustig omdat ik mijn angst – het krijgen van een paniekaanval – onder ogen kwam. En nu kan ik echt zeggen dat ik ervan af ben. Ik heb mijn leven weer terug."

Laat paniek komen

Wanneer iemand een paniekaanval heeft, krijgen volgens Prof. dr. Merel Kindt de hersenen het signaal dat je in gevaar bent, terwijl je dat niet bent. "Je lijf gaat in vecht- of vluchtmodus. Het bereidt zich hierop voor", zegt Kindt tegen Editie NL. "Maar dit is een heel naar gevoel, en je gaat proberen dat gevoel weg te duwen. Maar dat lukt niet en daar wordt het alleen maar erger door. De kunst is om paniek te laten komen." Want dan duurt een paniekaanval volgens haar niet langer dan een paar minuten. 

"Als je het gaat proberen te vermijden uit angst voor de paniek dan komt het juist bij je terug. Dus laat het maar over je heenkomen." Door de angst te ervaren – en dus ook te ervaren dat er niets gebeurt – word je vanzelf rustiger en gaat de paniek weg. 

De Australische weerman Nate Byrne heeft een blog geschreven over zijn ervaringen met paniekaanvallen en spreekt hierover regelmatig in het openbaar. 

Lees meer over
Mentale gezondheidEditie NL Link in bio