'A cucumber a day, keeps the doctor away'

Komkommersalades gaan viral op TikTok: 'Soms moet je gewoon een hele komkommer eten'

·Aangepast:
© https://www.tiktok.com/@logagmKomkommersalades gaan viral op TikTok: 'Soms moet je gewoon een hele komkommer eten'
RTL

De komkommertijd is weer voorbij. Of toch niet? Op TikTok gaat een komkommersalade viral die voor een heuse komkommerschaarste lijkt te zorgen. Althans, in IJsland. Maar ook in ons land is de komkommersalade in trek. "Ik kijk er al de hele week naar uit om komkommer te eten."

TikTokker 'Logagm', beter bekend als 'The Cucumberguy' deelt recepten van zijn geliefde groente die door miljoenen volgers worden bekeken. 'A cucumber a day, keeps the doctor away' aldus Logagm. 

De recepten bestaan vooral uit komkommer - uiteraard, sojasaus, sesamolie, sesamzaadjes, pindakaas en chiliolie. Dit alles in wisselende samenstelling. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Ook Nederlandse influencers delen de recepten. "Soms moet je gewoon een hele komkommer eten", zegt 'Gravinfluencer' Eloise van Oranje over het recept. Ook diëtist Lotte Bijker is enthousiast. "Ik kijk er al de hele week naar uit om komkommer te eten."

Demure is de nieuwste hype op TikTok: dit is wat het betekent
Lees ook

Demure is de nieuwste hype op TikTok: dit is wat het betekent

Wie ook blij is met de trend is Marije Verwijs van het Voedingscentrum. "Eindelijk eens een gezonde trend met groente", zegt ze tegen Editie NL. Al raadt ze niet aan om elke dag een komkommer te eten. "Groente eten is gezond, maar het gaat ook vooral om de variatie die je moet hebben." Daarnaast is het slim om even goed naar de dressings te kijken. "Als je het recept met pindakaas maakt, zorg er dan voor dat je 100 procent pindakaas gebruikt."

Minder zout

Bij de recepten met roomkaas raadt ze aan om zuivelspread light of cottage cheese te gebruiken. "En let erop als je sojasaus gebruikt dat je de variant met minder zout pakt." 

Marije Verwijs - Voedingscentrum© Editie NL
Marije Verwijs - Voedingscentrum

In IJsland zorgt de tiktoktrend voor een komkommerschaarste, zo laat de IJslandse agrarische sector aan BBC News weten. Komkommerkweker Jos van der Waal van Kwekerij Van der Waal verwacht in Nederland geen lege schappen. "We oogsten zo'n 100 duizend komkommers per dag. Dus wij hebben er genoeg", zegt hij tegen Editie NL. 

Komkommertijd

Hij is niet bang voor een tekort maar hij ziet wel dat de vraag iets hoger is dan normaal. "Het is nog te vroeg om te zeggen dat het aan de komkommersalade van TikTok ligt. Het is ook gewoon komkommertijd. Het is echt barbecueweer en dan worden er altijd veel komkommers gegeten."

Al is een beetje gratis promotie op TikTok ook voor hem niet verkeerd. "Het is mooi om zo'n gezond product op deze manier op de kaart te zetten." 

Lees meer over
VoedingscentrumEditie NL Link in bioTikTokLink in bio