Trends uitgelegd

Demure is de nieuwste hype op TikTok: dit is wat het betekent

Door Annemarie Jansen··Aangepast:
Demure is de nieuwste hype op TikTok: dit is wat het betekent
RTL

Scroll je veel op TikTok, dan weet je precies waar 'clean girl aesthetic', 'hot girl summer' of 'brat' voor staat. Het ene na het andere trendwoord vliegt je op het platform om de oren. Sinds ongeveer een week gaat het over demure zijn. Maar wat betekent dat nou eigenlijk?

Voor mensen die niet echt ingeburgerd zijn op TikTok lijkt het bijna alsof gebruikers een zelfverzonnen taal spreken. Sinds zondag staat demure en wat het betekent tussen de meestgegooglede zoektermen. Letterlijk vertaald betekent het 'zeer ingetogen'. Wie het woord op TikTok gebruikt, wil daarmee laten zien hoe bewust en bescheiden hij of zij is in verschillende situaties. Demure dus.

De Amerikaans- Puerto Ricaanse influencer Jools LeBron (her)lanceerde het woord op TikTok. In die video vertelt ze over haar bescheiden make-up voor werk. Ze noemt haar uiterlijk 'very demure, very mindful'. Ook legt ze in de video uit dat ze bewust niet overdreven opgemaakt naar kantoor gaat, maar er representatief uit wil zien. Haar video is sindsdien al ruim 30 miljoen keer gekeken.

Inmiddels komt het woord wereldwijd in honderdduizenden TikToks terug. Van Kim Kardashian tot Lily Collins, bekend van Emily in Paris en ook in Nederland.

Andere TikTokkers gebruiken demure als grapje voor ingewijden. Want online opscheppen over hoe bescheiden je bent is volgens hen allesbehalve ingetogen en dus maken zij parodieversies. In onderstaande video zie je hoe mensen op TikTok opeens ingetogen willen zijn - of juist niet. 

Brat summer

Bescheiden zijn is het nieuwe brat, een term die is ontleend aan het gelijknamige album van zangeres Charlie XCX. Ze zingt daarop over chaotische, wispelturige vrouwen die tegelijkertijd ook stijlvol zijn. Denk aan iemand die uitgaat in de club, maar halverwege de avond ook met uitgesmeerde eyeliner op haar wangen rondloopt en haar stem kwijt is.

Extreem kenmerkend voor deze trend: de kleur slijmgroen, ook gebaseerd op Charlie XCX' album. Een tijd lang stonden TikTok, collecties van modelabels en zelfs de Amerikaanse verkiezingscampagne allemaal in het teken van brat en dus ook deze specifieke kleur. 

Een TikTokker die demure is, is meestal niet brat, zegt TikTok-deskundige Eline Kuper van RTL Nieuws. "Het zijn tegenpolen van elkaar."

Kamala Harris wordt door popster Charli XCX en fans brat genoemd© ANP
Kamala Harris wordt door popster Charli XCX en fans brat genoemd

Meestal is de nieuwste trend een tegenhanger van de vorige. "Dat is waarschijnlijk ook waarom demure zo snel zo groot is geworden. Het is het antwoord op de vorige trend en voor iedereen die zich niet herkend in het stereotype brat. Je hoeft op TikTok nooit lang te wachten op de volgende microtrend die beter bij je past."

Volgens Kuper komt dat ook doordat het op het platform niet zo belangrijk is hoeveel volgers je hebt. "De content staat voorop. Echt iedereen kan een trend starten."

Rat summer en clean girl aesthetic

Ook rat summer is een duidelijk voorbeeld van zo'n tegenreactie op een eerdere trend. Bedenkster Lola Kolade riep in 2023 op om uren over straat te rennen zonder plan en lekker veel te snacken. Dat staat in schril contrast met de hot girl summer van het jaar daarvoor. Die draaide om instawaardige plaatjes, zorgvuldig uitgekozen outfits en veel nadenken over het beeld dat je online van jezelf creëert.

Ook de zogenoemde clean girl aesthetic uit 2022 was een allesomvattende trend. Dus van een minimalistisch ingericht huis tot een eenvoudig maar verfijnd uiterlijk en gezonde eetgewoonten, alles moest zo naturel en stralend mogelijk. Nadat de clean girl over het populairste piekmoment heen was, maakte deze trend daarna een doorstart. Onder de noemer vanilla girl waren neutrale kleuren en goede verzorging voor liefhebbers van de trend nastrevenswaardig.

Digitale kantine

Soms is de ene trend ook een aanvulling op de andere. Zo paste de girl dinner-trend prima in het plaatje van de rattenzomer. Olivia Maher introduceerde het simpele diner voor jonge vrouwen en vergeleek het met een maaltijd uit de middeleeuwen. Een stuk brood, een paar druiven en een stukje kaas.

Van clean girl aesthetic tot rat summer, alle trends hebben dezelfde belangrijke overeenkomst, ziet Kuper: "Iedereen past wel ergens in deze digitale schoolkantine. Of je nou je imperfecties wil vieren door een brat te zijn of wat introverter bent en je daardoor meer thuisvoelt bij demure, er is een eigen bubbel in het TikTok-algoritme waar je bij hoort."

Lees meer over
Link in bioEditie NL Link in bio