Raw dogging

Urenlang voor je uit staren tijdens een vlucht: dit is TikTok-trend 'raw dogging'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Tiktok @footballjoeUrenlang voor je uit staren tijdens een vlucht: dit is TikTok-trend 'raw dogging'
RTL

Geen boek lezen, geen film kijken, geen muziek luisteren, niet slapen, maar gewoon zitten en voor je uit staren. Ook wel raw dogging genoemd. Deze nieuwe trend begon op TikTok en wordt gezien als dé manier om je mentale focus te testen en je brein uit te laten rusten tijdens een lange vlucht. Maar hoeveel kan zoiets nou echt opleveren?

Bedrijfspsycholoog Danielle Haig reageert bij de BBC met begrip op de trend, die onder meer werd omarmd door Manchester City-ster Erling Haaland, zoals te zien is op de foto boven dit artikel. "Ik snap waarom mensen in deze door technologie gedreven wereld ook af en toe tijd in stilte willen doorbrengen om hun gedachten te laten afdwalen. Raw dogging biedt de mogelijkheid om je mentaal op te laden."

"Het heeft geen zin voor je brein om dit één keer tijdens een lange vlucht te doen", reageert cognitief psycholoog Stefan van der Stigchel. "Het is zeker goed voor je brein om soms een pauze te nemen en niet steeds geprikkeld te worden, maar dit kun je ook bereiken door een kwartiertje te gaan wandelen, in plaats van 12 uur lang voor je uit te gaan zitten staren." 

Tegenbeweging

Volgens Van der Stigchel komt de trend, die nu nog door slechts een kleine groep mensen wordt uitgevoerd, duidelijk voort uit een behoefte van voornamelijk jonge mensen die zijn opgegroeid met sociale media om een moment van rust in hun dag te hebben.

"Dat er een tegenbeweging op gang komt tegen een wereld waarin je continu geprikkeld wordt en waarin er om je aandacht gevochten wordt is niet gek, hoe klein die groep misschien ook is. Vervelen is iets wat deze generatie langzamerhand ook wil gaan ontdekken."

De Britse DJ Wudini deelde een video, die al 14 miljoen keer werd bekeken, van het raw doggen op zijn TikTok:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Betekenis raw dogging

Raw dogging betekent iets op eigen kracht doen, zonder dat je hier hulp bij nodig hebt, of zonder dat je je hierop hebt voorbereid. Het wordt vooral gebruikt in straattaal. Oorspronkelijke werd de term raw dogging gebruikt om seks zonder bescherming te beschrijven, maar tegenwoordig heeft de term een bredere betekenis gekregen. Zo kun je bijvoorbeeld ook zeggen dat je in een les bent verschenen zonder je boeken en notities, omdat je de les gaat 'raw doggen'. 

De psycholoog noemt het 'positief' en 'bemoedigend' om te zien dat jonge mensen zich hiermee bezig houden en hoopt vooral dat er door de video's op TikTok een gesprek op gang komt onder mensen. 

Hij denk dat de video's zo vaak bekeken worden, omdat veel mensen op zoek zijn naar die rust. "Het spreekt veel mensen aan, omdat zij die rustmomenten in hun dagelijkse leven niet meer goed kunnen integreren. Je hebt soms de excessen nodig om het gesprek op gang te brengen." 

Gratis WiFi op vluchten

En terwijl deze beweging zich voortdoet, paradoxaal genoeg op sociale media, maakte luchtvaartmaatschappij Delta Airlines, een Amerikaanse partner van KLM, gisteren juist bekend dat ze binnenkort op vrijwel al hun verre vluchten gratis WiFi willen gaan aanbieden. 

Deze ontwikkeling bij luchtvaartmaatschappijen, om meer klanten aan te trekken en zichzelf aantrekkelijker te maken op de markt, staat lijnrecht tegenover de TikTok-trend.

Ook de video van de Australische muziekproducer Torren Foot werd bijna 12 miljoen keer bekeken:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

En hoewel de beweging op sociale media vooral begon met video's waarin mensen dus niets deden zodat hun brein kon relaxen, lijken de video's en uitdagingen wel steeds extremer te worden. 

'Challenge zonder inhoud'

Naast het niet ondernemen van fysieke activiteiten zoals het kijken van een film, zijn er nu ook mensen die niet meer eten of drinken, niet meer naar de wc gaan en niet meer slapen. Ook worden de vluchten waarop mensen raw doggen steeds langer, en wordt het steeds meer een challenge.

"Zoals wel vaker met sociale media slaat een beweging dan weer door en wordt het steeds gekker en extremer", reageert Van der Stigchel hierop. "Dan wordt het meer een challenge zonder inhoud en trekt het een bepaald type mensen aan."

Onder deze steeds extremere video's zijn kritische reacties te lezen van mensen die zeggen dat raw dogging hierdoor steeds meer bedoeld lijkt om er op sociale media weer mee te kunnen pronken.

Desondanks denkt de psycholoog dat de beweging staat voor iets groters mét inhoud. "Het vliegtuig was altijd een goede plek om je brein rust te geven, maar dat is nu ook al niet meer door de opmars van WiFi aan boord. Ja, Delta Airlines heeft nu WiFi, maar kan jij je ertoe zetten om dat niet te gebruiken?" 

Op vakantie zonder smartphone: 'Doe het ook eens in je dagelijks leven'
Lees ook

Op vakantie zonder smartphone: 'Doe het ook eens in je dagelijks leven'

Lees meer over
TikTokLink in bio