Pijnstillers gebruikt als drugs

Sterker dan heroïne en fentanyl: nitazenen duiken steeds vaker op

·Aangepast:
© Getty ImagesSterker dan heroïne en fentanyl: nitazenen duiken steeds vaker op
RTL

Een drug die vele malen sterker is dan morfine, heroïne en fentanyl en waar in het Verenigd Koninkrijk in een jaar tijd al 284 personen door zijn overleden. Nitazenen duiken steeds vaker op in omringende landen en de verwachting is dat ze ook in ons land meer voeten aan de grond krijgen.

Nitazenen zijn pijnstillers die als drugs worden gebruikt. Ze zijn zo sterk dat ze alles verdoven, de hartslag en bloeddruk dalen en de ademhaling wordt zo vertraagd dat de gebruiker soms overlijdt. Nitazenen worden door kennisinstituut Jellinek omschreven als 'supergevaarlijk' omdat ze al bij minder dan een milligram actief zijn en hierdoor een overdosis op de loer ligt. 

Fentanyl groot probleem in de VS, Biden maakt zelfs afspraken met China
Lees ook

Fentanyl groot probleem in de VS, Biden maakt zelfs afspraken met China

Nu nitazenen steeds vaker opduiken is het Trimbos Instituut extra alert. "Het aantal slachtoffers in het Verenigd Koninkrijk ligt nu op 284 maar het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger omdat we er nog niet goed zicht op hebben", zegt Daan van der Gouwe van Trimbos-instuut tegen Editie NL. "De drugs heeft al voeten aan de grond gekregen in ons land, we hebben in heroïne weleens nitazenen gevonden. En omdat het in omringende landen al aanwezig is, is de kans dat het hier ook voorkomt niet klein."

Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk zijn nitazenen echt een probleem. "Elke week sterven er in het Verenigd Koninkrijk drie mensen aan nitazenen", zegt correspondent Anne Saenen van RTL Nieuws tegen Editie NL. "Het wordt hier binnengesmokkeld via hondenvoer en het is makkelijk verkrijgbaar. Bijvoorbeeld via X of Soundcloud."

Dat nitazenen in Nederland net zo problematisch worden als in het Verenigd Koninkrijk is niet de verwachting. "In landen als Engeland, zijn mensen bewust op zoek naar de sterkste drugs", gaat Daan van der Gouwe van Trimbos Instituut verder. "In Nederland hebben we daar nog geen signalen van gekregen."

Buitenlandse markt

Begin dit jaar deed de politie een drugsvangst in Delft waarbij de pijnstiller oxycodon werd gevonden. Uit onderzoek van de politie blijkt nu dat het ook om de stof nitazenen ging. Maar volgens Van der Gouwe was deze lading drugs niet bestemd voor de Nederlandse markt. 

Van der Gouwe schat daarom ook in dat we in Nederland niet een vergelijkbare situatie krijgen als in het Verenigd Koninkrijk of Amerika. "In Nederland hanteren we een ander beleid ten aanzien van sterke pijnstillers om verslaving te minimaliseren." In Amerika raakten veel mensen verslaafd aan de pijnstiller fentanyl waarna ze op straat andere pijnstillers of heroïne gingen kopen. "Dat zien we hier in Nederland minder." 

Lees meer over
Trimbos InstituutEditie NL Link in bioDrugsDrugshandelDrugssmokkelDesignerdrugsPijnstiller