RTL Nieuwspanel

Meerderheid vindt dat we niet mee moeten doen aan het songfestival in Bazel

·Aangepast:
© Getty ImagesMeerderheid vindt dat we niet mee moeten doen aan het songfestival in Bazel
RTL

Over iets meer dan een week moet de AVRO TROS bekendmaken of we volgend jaar meedoen aan het songfestival in Bazel. Maar als het aan de kijker ligt dan is het duidelijk: dan gaan we niet. Uit onderzoek van het RTL Nieuwspanel blijkt dat meer dan de helft (58 procent) van de ondervraagden vindt dat we geen inzending moeten sturen.

Na de pijnlike diskwalificatie van Nederland vorig jaar in Zweden blijkt de beslissing een zware dobber. "Op dit moment lopen de gesprekken nog", zegt Eric Dekker van de AVRO TROS tegen Editie NL. 

"We nemen alles in overweging en we doen nog geen uitspraken tot er een beslissing is genomen." De omroep heeft tot 15 september de tijd om besluit te nemen. Maar als het aan het publiek ligt, dan blijven we thuis. Uit een peiling van het RTL Nieuwspanel blijkt dat 58 procent vindt dat we niet moeten gaan. 24 procent vindt dat we wel moeten gaan en de overige 18 procent laat weten geen mening te hebben. 

 

Songfestivalzaak Joost Klein nu écht klaar: cameravrouw niet in beroep
Lees ook

Songfestivalzaak Joost Klein nu écht klaar: cameravrouw niet in beroep

Dat we niet moeten gaan, vindt ook songfestivalfan en podcastmaker van de Telegraaf Katja Zwart. "Hoeveel pijn het me ook doet om te zeggen, ik hoop dat we niet mee gaan doen puur om een statement te maken", zegt ze tegen Editie NL. "Het is niet niks wat er gebeurd is, we zijn onterecht gediskwalificeerd, terwijl we hoog hadden gescoord. Je kunt het niet meer terugdraaien maar de EBU moet wel met iets goed komen om dit nog goed te maken." 

Slap excuus

Al denkt mediadeskundige Mark Koster dat we gewoon gaan. "Er komt vast net op tijd ene halfbakken slap excuus van de EBU, dat voor de AVRO TROS nét genoeg is om toch mee te doen. En dan is de hele rel voor niets geweest."

En als we dan toch meedoen, moet Joost Klein dan nog een keer voor Nederland uitkomen? Daarop zei 47 procent van de ondervraagden van het RTL Nieuwspanel 'ja'. 

Lees meer over
Joost KleinRTL NieuwspanelEurovisiesongfestivalEditie NL Link in bio