Personeel zware beroepen staakt, maar wat maakt een beroep 'zwaar'?
Geen politie bij voetbalwedstrijden, treinen die niet rijden en schoonmakers die het werk neerleggen. Er wordt er volop gestaakt door mensen met zware beroepen voor het vroegpensioen. Maar wanneer is iets eigenlijk een zwaar beroep? Is het werk van een havenwerker of schoonmaker te vergelijken met dat van agenten of conducteurs? "Er zullen altijd mensen zijn die hun werk als 'zwaar' ervaren."
Op Schiphol wordt vandaag niet schoongemaakt, en morgen staakt het stadsvervoer in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam. Wil je woensdag met de trein dan moet je even goed je reis plannen want dan rijden er vroeg in de ochtend geen treinen in het hele land. Met deze acties vragen de vakbonden aandacht voor het vroegpensioen. Hier kunnen mensen met zware beroepen gebruik van maken.
Maar wat maakt een beroep zwaar? Die definitie blijft onduidelijk waardoor er voor veel beroepen nog lang geen vroegpensioen in zicht is. "Er is al tientallen jaren discussie over wat een zwaar beroep is", zegt arbeidsmarktdeskundige Ronald Dekker van TNO tegen Editie NL. Sommige beroepen zijn volgens hem vanzelfsprekend als zwaar te betitelen zoals stratenmakers bijvoorbeeld. "Maar dan begint het pas. Want waarom is het onderwijs geen zwaar beroep? En omdat het een glijdende schaal lijkt te worden is men bang om keuzes te maken en daar lijden de echt zware beroepen onder."
Streep trekken
Want voor de stratenmakers wordt nu geen keuze gemaakt. "Je moet soms gewoon een streep in het zand trekken en een lijstje maken. De discussie laait toch wel weer op want er zullen altijd mensen zijn die hun beroep als zwaar ervaren."
En dat blijkt ook uit een peiling van vakbond CNV. "Bijna de helft van de schoonmakers heeft in een enquête aangegeven dat ze het werk waarschijnlijk niet volhouden tot hun pensioen", zegt Jan Kampherbeek van CNV tegen Editie NL. "Het is gewoon zwaar werk, je bent de hele dag op de been. Je moet veel bukken en weer opstaan en soms ook op je knieën werken." Veel schoonmakers krijgen volgens hem last van hun gewrichten. "Dat zie je ook terug in het ziekteverzuim."
Daarom vindt CNV dat schoonmakers ook recht moeten krijgen op vroegpensioen. "We hebben zelf ook een grens getrokken, dat is voor ons de uitvoerende tak van schoonmakers. Zij moeten er recht op krijgen."
Omdat het onduidelijk blijft welke beroepen zwaar zijn, roept FNV op om per cao-partij te bepalen of een beroep zwaar is of niet. "De regeling is bedoeld voor mensen met fysiek of mentaal zwaar werk. Denk bijvoorbeeld ook aan nachtwerk en onregelmatig werk. Werkgevers en vakbonden weten het beste waar zwaar werk gedaan wordt in een bedrijf of een sector. Laat die samen bepalen wie er voor de regeling in aanmerking komt zeggen we als FNV."