Concert in Jaarbeurs

Mag muziek Marco weer? 'Radio draait het ook, dus waarom niet live?'

·Aangepast:
© ANPMag muziek Marco weer? 'Radio draait het ook, dus waarom niet live?'
RTL

'Ik Leef Niet Meer Voor Jou', 'Waarom Nou Jij' en 'De Meeste Dromen Zijn Bedrog'. De nummers van Marco Borsato zijn volgens evenementenorganisator Hillenaar nog zó populair dat er concerten worden georganiseerd met de liedjes van Marco, maar zónder Borsato zelf. Er loopt nog steeds een strafrechtelijk onderzoek naar de zanger, toch lijkt zijn muziek daar niet onder te lijden. "Zijn muziek blijft me raken."

Eind dit jaar moeten vier concerten met de liedjes van Borsato plaatsvinden in de Jaarbeurs in Utrecht. De zanger is zelf niet betrokken bij de evenementen. "We hebben aan hem geen toestemming gevraagd. De muziek is niet door hem geschreven en ook niet door hem gecomponeerd. Dus de rechthebbenden krijgen gewoon betaald via BUMA", zegt organisator Mike Leegwater. 

Jaarbeurs organiseert Marco Borsato-concerten zónder Marco
Lees ook

Jaarbeurs organiseert Marco Borsato-concerten zónder Marco

Naar Borsato loopt momenteel nog een onderzoek in een zedenzaak. Dat maakt dat hij zelf nu niet optreedt en in de luwte leeft. Ook zijn muziek werd lange tijd 'gecanceld'. Dat begon toen de misstanden bij 'The Voice' – en zijn rol hierin – aan het licht kwamen. 

"Het gaat bij dit concert echt om de muziek. Daar is nog genoeg vraag naar. Iedereen heeft wel een mooie herinnering aan zijn liedjes. De kwaliteit van de muziek staat voor ons bovenaan, wij blijven heel ver weg van de persoon en daar hebben we verder ook geen oordeel over. Veel radiozenders draaien hem ook weer dus waarom niet live?"

Uit een rondgang van Editie NL blijkt dat verschillende zenders de muziek van Borsato inderdaad weer draaien. 

In de playlist

100% NL draait zijn muziek volop. "We hebben deze week bijvoorbeeld een meezing top 500 en daar staat Marco Borsato 9 keer in. Hij staat er wel iets minder in dan tijdens de vorige Editie maar 9 keer is nog steeds veel." De muziek van Borsato staat ook nog gewoon op de reguliere playlist. "Hij wordt wel iets minder gedraaid maar dat heeft er ook mee te maken dat hij geen nieuwe muziek uitbrengt."

Bij Qmusic wordt de muziek van Borsato alleen op aanvraag gedraaid. Net als bij Radio 2. Al laat die laatste zender wel weten terughoudend te zijn om de muziek van Borsato weer in de playlist op te nemen. 

"Marco Borsato wordt bij ons nog gewoon gedraaid. Hij staat op de reguliere playlist", laat een woordvoerder van Sterren.nl aan Editie NL weten. "Dat komt vooral doordat er veel vraag naar zijn muziek is vanuit onze luisteraars."

'Muziek blijft me raken'

Want fans blijven de artiest ondanks het lopend onderzoek de muziek waarderen. "Zijn muziek blijft me raken", zegt fan Monique du Pon tegen Editie NL. "Ik ben al heel lang een fan van zijn muziek op elk moment in mijn leven verdriet of geluk komt zijn muziek van pas. Ik vind ook de clips nog steeds heel leuk, vaak heb ik het als achtergrondmuziek aan en dan groot op het scherm in de woonkamer." 

 Monique du Pon © Editie NL
Monique du Pon

Wat er ook gebeurt met de rechtszaak ik blijf zijn muziek gewoon luisteren." Al gaat ze niet naar het aangekondigde concert in de jaarbeurs. "De muziek is alleen mooi als Marco het zingt."

Lees meer over
Marco BorsatoBuma/StemraEditie NL Link in bio