Mobiele game

Terugkeer Flappy Bird gegarandeerd succes? 'Echte culthit'

·Aangepast:
© Flappy Bird FoundationTerugkeer Flappy Bird gegarandeerd succes? 'Echte culthit'
RTL

Met een vogeltje tussen zoveel mogelijk buizen vliegen. Dat is waarmee de app Flappy Bird in 2013 uitgroeide tot een wereldwijde gamehit. Toch kwam er in 2014 een einde aan het eindeloze tikken: ontwikkelaar Dong Nguyen vond het spel namelijk te verslavend en haalde de app offline. Na tien jaar stilte lijkt het dode vogeltje nu toch weer tot leven te komen. Nieuwe eigenaar Flappy Bird Foundation kondigt namelijk een nieuwe, uitgebreidere versie van de game aan. Is het succes nog te evenaren?

Groene buizen die we kennen van Super Mario, en een vogeltje dat doet denken aan Angry Birds. Het spel Flappy Bird had in 2013 wereldwijd miljoenen gebruikers. Toch verdween het spel net zo snel als dat het opgekomen was. "Het is het verhaal van hoe een simpel spel een enorme hype kon worden. Een klassiek voorbeeld van onvoorspelbaar succes", zegt tech- en gamejournalist Jan Meijroos tegen Editie NL. 

"Flappy Bird is een grappig fenomeen, het is een ontzettend moeilijk en frustrerend spelletje. Hoe het zo populair kon worden is voor mij nog een groot raadsel." Het is namelijk een vrij 'rechttoe rechtaan' spelletje. "Het is een platformspel waarbij je van A naar B moet vliegen met een vogeltje terwijl je groene buizen moet ontwijken. Een echte cult-hit. Ik ben heel benieuwd wat ze er nu mee gaan doen." 

Angry Birds en Oh Oh Cherso: dit deed Nederland toen Rutte premier werd
Lees ook

Angry Birds en Oh Oh Cherso: dit deed Nederland toen Rutte premier werd

Dat het spel opnieuw wordt uitgebracht vindt hij niet gek omdat Flappy Bird volgens hem echt een hele hoge gunfactor heeft. Daarnaast is het een 'veilige' keuze. "Sequels doen het gewoon goed. Ze zijn veilig om te maken omdat het publiek het al kent. Iets nieuws doen kost veel tijd en geld en brengt veel onzekerheid met zich mee."

'Perfect voor op de wc'

Andere bekende spellen die eerder opnieuw zijn uitgebracht zijn bijvoorbeeld Angry Birds, Snake en Tetris. Stuk voor stuk 'simpele' spelletjes net als Flappy Bird. "Bij Flappy Bird gaat het om de simpliciteit", zegt Hasan Tasdemir van het Nationaal Videogame Museum. "Je krijgt elke keer weer een dopamineshot. De bliepjes als je door een buis heen vliegt, de score die die je op ziet lopen of de moeilijkheidsgraad die steeds omhoog gaat." Al die kleine elementen maakten de eerste versie van Flappy Bird zo verslavend. Het was simpel en op ieder moment te spelen. Het was altijd fijn om op de wc even een moment te doden met dit spel." 

Of de nieuwe versie net zo verslavend wordt is nog even koffiedik kijken. "Ze kunnen nog wel wat veranderingen aanbrengen om het nog aantrekkelijker te maken. Ze kunnen het uiterlijk van het vogeltje aanpassen en aankopen in het spel mogelijk maken." Het spel is vanaf volgend jaar te spelen.

Dong Nguyen, de geestelijk vader van Flappy Bird liet vandaag via X weten niets te maken te hebben met het nieuwe spel. Ook laat hij weten dat hij de rechten niet verkocht heeft. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
Editie NL Link in bioGames