Pieperaanval Libanon

Ook in Nederland gebruiken we nog piepers: 'Je schrikt je kapot'

Door Editie NL··Aangepast:
© Joey BremerOok in Nederland gebruiken we nog piepers: 'Je schrikt je kapot'
RTL

Het dodental als gevolg van de massaal exploderende piepers in Libanon is opgelopen tot 12. Ziekenhuizen in Libanon stroomden over van gewonden. Hoewel piepers in Nederland grotendeels zijn verdrongen door smartphones, spelen ze nog steeds een belangrijke rol in bepaalde sectoren, zoals de hulpdiensten.

De ontploffende piepers zouden Apollo-piepers zijn. Dat is een in Hongarije geproduceerde 'pager' van het type AR-924. Volgens geruchten, onder meer gevoed door Amerikaanse media zoals CNN en The New York Post, zit Israël achter de sabotage, de aartsvijand van de Libanese militante beweging Hezbollah.

Dit is de pieper Apollo AR-924© Gold Apollo
Dit is de pieper Apollo AR-924

In Nederland zijn piepers vooral van belang voor hulpdiensten en bedrijfshulpverleners. "Wij verkopen veel piepers in Nederland en hebben de beruchte Apollo's hier ook gehad", zegt Joost Eerland van FIRECOM. 

Volgens Eerland levert zijn bedrijf jaarlijks zo'n 26.000 piepers aan hulpdiensten en 10.000 aan BHV-organisaties. "Het is een heel populair artikel. Ik zit zelf al 20 jaar in de branche." 

Voordelen van piepers

Met name hulpdiensten gebruiken ze in situaties waarin het essentieel is dat een boodschap of alarm onmiddellijk de aandacht van de ontvanger trekt. "Je kan er in één keer een grote groep mensen mee alarmeren", zegt Eerland. Een ander voordeel is dat hij altijd af kan gaan. "Brandweerlieden hebben hun telefoon aan bed, maar die horen ze niet altijd. Dit apparaat hoor je altijd en dat kan je ook niet veranderen. Hij gaat dan keihard piepen en trillen. Mensen moeten dan reageren. Ik gebruik hem zelf ook bij de brandweer."

Marieke van Wijk van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant vertelt over haar rol: "Ik heb toevallig deze week mijn 24/7-dienst. Die heb ik eens per maand. Bij grote brand of ongevallen word ik opgeroepen om ter plaatse crisisteam van communicatieadvies te voorzien." Ze loopt dan de hele dag met een pieper op zak. 

Twee soorten piepers

Ze legt uit dat ze twee soorten piepers hebben: "Vrijwilligers gebruiken zenden en ontvangen. Ik heb alleen ontvangern" Het verschil is dus dat je met de een een melding kunt versturen én verzenden, terwijl je met de andere alleen kunt ontvangen. Als de pieper eenmaal afgaat, hoor je een heel hard geluid. "Een soort rookmelder. Mijn partner vindt dat 's nachts ook heel leuk", zegt Van Wijk met een knipoog. "Je schrikt je kapot hoor. Hij trilt zo van je nachtkastje af. Ik heb een kleintje met display erop en daar staat op wat er aan de hand is, waar het is en op welke incidentsgroep ik kan meeluisteren. Zo efficiënt mogelijk."

Van Wijk merkt ook op dat haar gebruik van de pieper soms tot lachen leidt: "Ik word door vrienden uitgelachen door mensen als ik met dat ding rondloop. Het voelt als iets uit de jaren 80 van de vorige eeuw. Iets wat ze alleen in films zien."

Lees meer over
Editie NL Link in bio