'Boertje pesten'

Er komen strengere controles op rauwe melk, maar is het gevaarlijk of juist gezond?

Door Editie NL··Aangepast:
RTL

Liefhebbers van rauwe melk moeten volgend jaar misschien dieper in de buidel tasten voor hun favoriete drankje, 'direct van de koe'. Vanaf 1 januari moeten boeren namelijk vaker controleren op schadelijke bacteriën in de rauwe melk die ze op hun erf verkopen en dat kost geld. Maar hoe groot is het risico eigenlijk om ziek te worden van rauwe melk, en zijn er echt gezondheidsvoordelen?

Rauwe melk, melk die niet gepasteuriseerd en dus niet verhit is, is een populair product bij mensen die graag 'natuurlijk' willen consumeren. Maar volgens Kasper Hettinga, universitair hoofddocent zuivelkunde aan de Wageningen Universiteit, kan rauwe melk ook risico's met zich meebrengen. "Er zitten wel mogelijke gezondheidsvoordelen aan, maar je kunt er ook ziek van worden."

Rauwe melk kan volgens Hetitinga bacteriën bevatten die diarree, buikpijn en in uitzonderlijke gevallen zelfs ernstigere gevolgen veroorzaken. Voor hem is het duidelijk: hij zou zelf geen rauwe melk drinken. Als je toch rauwe melk wil kopen, raadt hij aan om het thuis te koken. "Dan dood je alle ziekteverwekkers. Er zijn bijna geen bewijzen voor gezondheidsvoordelen en de voordelen zijn klein, als die er al zijn."

Risicogroepen

Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum sluit zich daarbij aan. Vooral kwetsbare groepen – zoals kinderen, ouderen en zwangeren – lopen extra risico. "In rauwe melk kunnen bacteriën zitten die voedselinfecties veroorzaken. We bevelen echt aan om rauwe melk altijd te verhitten, dan dood je de ziekteverwekkers." 

Zelf melk tappen is in trek, maar is het beter dan verpakte melk?
Lees ook

Zelf melk tappen is in trek, maar is het beter dan verpakte melk?

Volgens Van der Vossen is rauwe melk misschien wel iets rijker aan voedingsstoffen omdat het niet verhit is, maar ze blijft er zelf liever van weg: "Alles wat in de supermarkt ligt is veilig. Rauwe melk is niet nodig, en eerlijk gezegd vind ik het ook niet lekker." 

'Boertje pesten'

Voor boeren die rauwe melk verkopen, betekenen de nieuwe regels extra kosten en werk. Boer Anton de Wit uit het Zuid-Hollandse Reeuwijk is er niet blij mee: "Elke drie dagen gaat de melk naar de fabriek, en die melk wordt al onderzocht. Dit is gewoon boertje pesten. Die extra controles kosten ons 1800 euro per jaar." 

Volgens De Wit kan de nieuwe regelgeving ervoor zorgen dat boeren minder snel rauwe melk willen verkopen. "Het blijft een natuurproduct, hoe gezond wil je het hebben? Ik hoor juist van mensen die zeggen dat rauwe melk goed is voor hun gezondheid. En sommige mensen hebben ook last van melk uit pak." 

De Wit begrijpt niet waar deze extra controles zinvol voor zijn. "Het is een natuurproduct, hoe gezond wil je het hebben? Ik drink het al mijn hele leven en het is heerlijk." 

Veiliger door testen?

Universitair hoofddocent zuivelkunde Hettinga is ook niet helemaal overtuigd dat dat de extra controles gaan werken. "De besmetting hoeft niet altijd aanwezig te zijn," legt Hettinga uit. "Als je één keer per maand test, kan het zijn dat de melk op dat moment wel veilig is, maar dat later toch een besmetting optreedt."

Lees meer over
Editie NL Link in bioBoeren