Bijna magisch, in Rotterdam-Zuid wekken ze stroom uit plantjes: 'Natuur is krachtig'
Dat we licht kunnen opwekken uit zonne-energie en elektriciteit, weten de meeste mensen wel. Maar dat dit ook mogelijk is met planten, is minder bekend. In een park in Rotterdam zorgen planten voor stroom waarmee de straatlantaarns kunnen branden. En dit bijzondere project kan wel eens de toekomst van energieopwekking zijn.
Nee, het is geen scène uit een sciencefictionfilm. Planten hebben niet alleen licht nodig om te groeien, ze kunnen het ook zelf produceren. Planten gebruiken namelijk maar een deel van de energie die ze via fotosynthese opwekken.
Zo werkt het
De overtollige energie gaat via wortels de grond in. In de bodem breken natuurlijke bacteriën deze stoffen af en komen er elektrische deeltjes vrij die worden opgevangen door een biologische batterij. Die groene energie kan dan worden gebruikt om de speciale verlichting te laten branden wanneer je over de paden loopt in het Park van Morgen in Rotterdam-Zuid. Het park is ontwikkeld door bio-designstudio Nova Innova in samenwerking met buitenverlichtingsbedrijf In-lite, biotechnologiebedrijf Plant-e en de gemeente Rotterdam.
Mede-initiatiefnemer Ermi van Oers van Nova Innova vertelt: "We hebben veel geleerd sinds onze pilot in 2019", vertelt mede-initiatiefnemer Ermi van Oers van Nova Innova. "Destijds gebruikten we glasvezellampen, maar die werden al snel door het groen overwoekerd en weggemaaid tijdens onderhoud." Nu groeit de verlichting met de planten mee, is beter zichtbaar, en fonkelt zelfs intenser als er meer energie beschikbaar is. "Deze permanente installatie is meer een beleving geworden", zegt ze.
De techniek die gebruikt wordt, klinkt eenvoudig en is tegelijkertijd complex. "De materialen zijn toegankelijk en hebben een levenslange levensduur, zoals zonne-energie, maar er is wel een vochtige omgeving nodig," legt Van Oers uit. In tegenstelling tot zonnepanelen, hoeft deze verlichting niet vervangen te worden. Het lichtproces is volledig natuur gedreven, met energie uit de bodem zelf. "De techniek werkt op basis van de natuur, dus er is wel biologische kennis nodig om alles goed te laten functioneren", zegt Van Oers. "En de natuur houdt zich niet altijd aan onze regels. Dat moeten we accepteren."
In de winter blijft het park gelukkig ook fonkelen, al is de energieproductie lager. "Zelfs in het koude seizoen geeft de bodem nog genoeg energie af dankzij de vele bladeren en organisch materiaal", legt Van Oers uit. Een andere bijzondere toevoeging komt eraan: binnenkort kan de verlichting zelfs van kleur veranderen om de waterkwaliteit in de omgeving weer te geven.
De toekomst van Rotterdam?
De gemeente Rotterdam staat open voor innovatie in de stad en bood ruimte aan het Park van Morgen als experiment met de techniek van plantenenergie. "We willen het onmogelijke mogelijk maken en van deze nieuwe technologie leren," zegt Jade van Doornik van de gemeente. Het park moet bewoners en bezoekers inspireren en laten zien hoe krachtig de natuur is.
Als dit project succesvol blijkt, kijkt de gemeente naar uitbreiding van deze innovatieve verlichtingstechniek. "Hoewel het parkje klein is, hopen we dat het licht schijnt op nieuwe ideeën en bezoekers inspireert", zegt Van Doornik. Misschien wordt Rotterdam binnenkort verlicht door nog meer sprankelende groene energie uit de bodem.