Prinses Alexia

Switchen van studie: 1 op de 5 studenten doet het

·Aangepast:
© ANPSwitchen van studie: 1 op de 5 studenten doet het
RTL

Prinses Alexia was nog maar net begonnen aan haar studie, of ze is alweer een nieuwe gestart. Na een tussenjaar begon ze in september met de studie Science & Engineering for Social Change aan het University College in Londen. Nu kiest ze binnen dezelfde faculteit voor een andere studie: Civil Engineering. Eerder gaf ze al aan dat ze het lastig vindt om de juiste studie te kiezen. En dat geldt voor meer studenten.

Prinses Alexia is zeker niet de enige student die spijt heeft van een studiekeuze. Bijna 20 procent van de HBO- en WO-studenten verandert van studie. 

"Veel studenten zijn op zoek naar een opleiding als ze een jaar of 16 zijn", zegt Abdelkader Karbache van de Landelijke Studentenvakbond tegen Editie NL. "Maar dat zijn nog gewoon kinderen die vaak nog niet precies weten wat ze willen." 

Prinses Alexia verandert na korte tijd van studie
Lees ook

Prinses Alexia verandert na korte tijd van studie

En dat gold ook voor Alexia, eerder zei ze in een interview dat ze keuzestress had en dat ze echt nog niet wist wat ze ging studeren. Nu is ze dus binnen haar faculteit van opleiding veranderd.

"Wat we vaak zien is dat studenten die van opleiding veranderen wel binnen dezelfde richting blijven. Een student die kiest voor techniek zal niet snel besluiten kunstgeschiedenis te studeren." 

'Studenten schamen zich'

Dat de prinses nu is geswitcht juicht hij alleen maar toe. "We vinden het fijn dat ze van studie is gewisseld", zegt hij tegen Editie NL. "Omdat het veel studenten helpt die zich schamen om van opleiding te veranderen. Misschien motiveert het andere studenten om ook die stap te zetten."

Want switchen is helemaal niet erg, vindt ook Evelyne Meens, onderzoeker studie(keuze)succes. Zij promoveerde op dit onderwerp en is verbonden aan Fontys Hogescholen. "Als het niet goed loopt, kun je het zien als een leermoment in plaats van een faalmoment. Er zullen altijd keuzes in je leven zijn die niet uitpakken zoals je had gehoopt." 

Mismatch

Er zijn volgens Meens verschillende redenen waarom studenten switchen. "Tijdens de oriëntatiefase – bijvoorbeeld op open dagen – zie je vaak vooral wat je graag wilt zien. Je zoekt bevestiging voor je interesse en vormt een bepaald beeld van de studie. Maar als je eenmaal begint, blijkt het vaak anders te zijn. Die motivatie, die gebaseerd is op een ideaalbeeld van de studie, kan in de realiteit een mismatch blijken te zijn." 

Ze raadt wel aan om de knoop snel door te hakken. "Hoe sneller je switcht, hoe gemakkelijker het is om over te stappen naar een andere studie. Hoe later je switcht, hoe meer je mist." Daarnaast kan het ook flink in de papieren lopen. "Het eerste jaar, het zogenaamde propedeusejaar, is bedoeld om te ontdekken of je het leuk vindt en of je het kunt. Maar met de bezuinigingen op de studiebeurs en de langstudeerboetes is het lastig, want je verliest al snel een jaar." 

Lees meer over
Prinses AlexiaLandelijke StudentenvakbondStudieschuldStudiefinancieringHoger onderwijs