Voogdij mogelijk naar familie

Jongetje (8) verliest ouders en zus na explosie Tarwekamp Den Haag: wat nu?

Door Editie NL··Aangepast:
© ANPJongetje (8) verliest ouders en zus na explosie Tarwekamp Den Haag: wat nu?
RTL

Een achtjarig jongetje heeft als enige van zijn gezin de explosie van afgelopen zaterdag aan de Tarwekamp in Den Haag overleefd. Zijn vader (45), moeder (41) en oudere zus (17) kwamen om het leven. Dat meldt de organisatie Namens de Familie. Wat gebeurt er nu met het jongetje en wat voor een impact heeft dit op zijn leven?

Na het verlies van beide ouders ontstaat er een gezagsvacuüm, vertelt Diane Klock, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Jeugdrecht Advocaten. "Niemand heeft meer gezag. Er zit een gat, en daar moet in worden voorzien." Dit betekent niet zozeer dat de kinderbescherming dit moet doen, familieleden kunnen dat ook. Er moet iemand bevoegd zijn om beslissingen over hem te nemen.

Normaal gesproken zijn dat de ouders. Als de ouders echter geen voogdij in hun testament hebben geregeld, zal de Raad een verzoek indienen bij de rechtbank om een voogd aan te stellen. De keuze hangt grotendeels af van de betrokkenheid van de directe familie, zoals grootouders of tantes. 

Wanneer is er sprake van trauma?

Elisa van Ee, hoogleraar psychotraumatologie aan de Radboud Universiteit, benadrukt dat de gebeurtenis twee belangrijke gevolgen heeft. "Het is een intense verlieservaring die tijd en veiligheid vraagt om een plek te geven. Tegelijkertijd was de manier waarop het gebeurde ingrijpend en mogelijk traumatisch."

Ze legt uit dat niet iedereen die een heftige ervaring meemaakt, daadwerkelijk traumatische klachten ontwikkelt. "De eerste reacties zijn vaak stress, dromen en schrikachtigheid. Als die klachten langere tijd aanhouden, spreken we van trauma."

De emotionele impact van het verlies hangt ook af van de opvang. "Als het jongetje bij familie terechtkomt, waar hij zich vertrouwd voelt, is dat beter dan wanneer hij in een onbekend pleeggezin moet wonen", zegt Van Ee. "Het belangrijkste is dat het kind zich veilig voelt en steun krijgt."

Deze bewoners willen nooit meer terug naar Tarwekamp: 'We zullen geen oog meer dichtdoen'
Lees ook

Deze bewoners willen nooit meer terug naar Tarwekamp: 'We zullen geen oog meer dichtdoen'

De hoogleraar benadrukt dat kinderen die opgevangen worden in een steunende omgeving, bijvoorbeeld bij familie, beter in staat zijn om met traumatische ervaringen om te gaan. "Uit onderzoek blijkt dat sociale steun een grote rol speelt in hoe het kind zich nu en later zal ontwikkelen."

Kinderen zijn veerkrachtig

Van Ee benadrukt dat kinderen, ondanks hun kwetsbaarheid, vaak veerkrachtiger zijn dan volwassenen. "Omdat ze zich nog ontwikkelen, kunnen ze zich sneller aanpassen en sterker worden." Toch blijft het belangrijk om het jongetje goed in de gaten te houden. "Het is essentieel om te kijken hoe hij zich ontwikkelt en waar hij hulp nodig heeft."

Ze wijst erop dat kinderen na een traumatische gebeurtenis vaak goed gemonitord worden. "Het is van groot belang dat hij in de komende jaren wordt ondersteund. Als er moeilijke momenten zijn, is het fijn als er altijd hulp beschikbaar is."

Lees meer over
Editie NL Link in bio