Tips

Van ingeslikte satéprikker tot giftig kerstkransje: zo blijven feestdagen veilig voor huisdier

·Aangepast:
© Getty ImagesVan ingeslikte satéprikker tot giftig kerstkransje: zo blijven feestdagen veilig voor huisdier
RTL

De decembermaand is voor mensen vaak de gezelligste tijd van het jaar. Maar voor huisdieren is het de gevaarlijkste. Giftige kerststukjes, gourmetdampen of een rollade-netje tussen de kliekjes. Een levensbedreigende situatie ligt voor huisdieren deze dagen op de loer. Hoe zorg je ervoor dat de feestdagen voor je geliefde huisdier veilig verlopen?

Een ingeslikt kerstornament of satéprikker. Dierenarts Angelica May heeft er met de feestdagen vaak mee te maken. "Ik werk al vijf jaar met kerst en het is een herkenbaar probleem", zegt ze tegen Editie NL. "Het zijn vaak ingewikkelde spoeddingen ook. Katten die cadeaulintjes inslikken, of honden die kleine kerstballen opeten." 

Maar het zijn ook de giftige etenswaren waar dieren ziek van kunnen worden. "Huisdieren eten soms de rozijnen van een kerststol, daar zit iets in wat nierfalen kan veroorzaken. Heel fout dus." En dan is er ook het bekende gevaar van chocolade. "In chocolade zit cacao en ook een beetje cafeïne en dat heeft een effect op de spiercellen van het dier. Ook kunnen ze ervan braken of diarree krijgen." 

Ruim helft ouders laat tieners alcohol drinken met feestdagen: 'Glaasje wijn hoort bij kerst'
Lees ook

Ruim helft ouders laat tieners alcohol drinken met feestdagen: 'Glaasje wijn hoort bij kerst'

Een minder bekend gevaar is volgens haar de damp van het gourmetstel. "Die zijn giftig voor vogels, ze kunnen er duizelig of wankel van worden." Ze raadt baasjes aan om zich goed te verdiepen in de gevaren. "Eigenaren van huisdieren denken er gewoon niet goed over na."

Ondergeschoven kindje

Ook huisdierentrainer Marleen Spann denkt dat er met de feestdagen te weinig oog is voor de huisdieren. "Er komt allemaal bezoek over de vloer, de sfeer moet goed zijn en het huisdier is dan vaak het ondergeschoven kindje", zegt ze tegen Editie NL. Volgens haar gaat het vaak al mis bij de aanschaf van het dier. "Baasjes krijgen maar weinig informatie over giftig voedsel en vragen er ook amper naar. Bovendien is het goed te trainen dat ze niet overal aan mogen komen." 

Zelf heeft ze een papegaai. "Die weet dat hij niet zomaar overal aan mag pikken." Al blijft het zelfs met een goed getraind dier oppassen geblazen. "Als er even minder wordt opgelet kan het zijn dat hij losbandig wordt en weer gaat pikken."

Tips van huisdierentrainer Marleen Spann.

  • Zorg dat het dier nergens bij kan, eten moet hoog staan. Zet niets op een lage salontafel. 
  • Zorg voor eten zonder prikkers.
  • Zorg voor rust voor het dier tijdens het eten, stuur de hond bijvoorbeeld met een botje in zijn mand. 
Lees meer over
HuisdierenKerstmisEditie NL Link in bio