Alle hens aan dek: op veel plekken blijft water stijgen
Door het hoge water is het alle hens aan dek bij de waterschappen in ons land. Vooral in het oosten en zuiden van het land hebben mensen op diverse plekken vandaag veel wateroverlast.
Gemalen draaien op volle toeren, waterschappen laten uiterwaarden en bergingsgebieden volstromen en op diverse plekken zijn zandzakken en pompen nodig. Van een echte noodsituatie is nog steeds nergens sprake. "Er is op dit moment geen sprake van een acuut veiligheidsrisico, maar we krijgen wel veel meldingen van ondergelopen kelders, kruipruimtes en straten die blank staan of toiletten waar het water omhoog komt", laat Waterschap Aa en Maas weten.
"We begrijpen dat dit heel vervelend is, zeker tijdens de feestdagen", schrijft het Brabantse waterschap in een update. "Helaas kunnen wij niet meer doen dan we al doen; namelijk het zorgen voor het afvoeren van water waar dat nog wel kan of het daarheen sturen waar het zo min mogelijk overlast veroorzaakt."
Bel geen 112
Geen acuut gevaar, maar wel veel overlast. De brandweer benadrukt dat mensen niet zomaar 112 moeten bellen als ergens sprake is van wateroverlast. "Bel 112 alleen bij acuut gevaar. Zo voorkomen we overbelasting van 112", klinkt het op het X-account van de Brandweer Brabant-Zuidoost.
Dat tweede kerstdag vrij droog is verlopen, is een meevaller. In Zwolle, waar de stadsgrachten al tot de randen zijn volgelopen, zorgde dat ervoor dat het water er net onder bleef. "Op het laagste punt, bij de rechtbank in Zwolle, komt er wat water op de stoep. Voor de rest van de stadsgracht verwachten we dat niet. We blijven alert en voeren zoveel mogelijk water af", meldt waterschap Drents Overijsselse Delta.
Ook langs de IJssel in Deventer staat het water zeer hoog. Hierdoor is De Welle, de weg tussen de binnenstad en de IJssel, afgesloten voor verkeer, zoals op deze beelden te zien is:
De zandzakken moeten ervoor zorgen dat het water er minder makkelijk overheen gaat. De gemeente Deventer heeft daarbij ook schotten voor de deuren van de huizen geplaatst. Als het water ruim boven de kade uitkomt, dan houden de zandzakken namelijk niet alles tegen.
Zwakke plek in dijk
Verderop langs de Vecht, bij Vilsteren, heeft het waterschap een zwakke plek in de dijk gezien. Die is versterkt met zandzakken. "Ook zien we soms graafschade, gegraven door bijvoorbeeld een vos of een hond", voegt het waterschap eraan toe. Wie gaat kijken naar het hoge water en dan een hond meeneemt, moet die aangelijnd houden om graafschade te voorkomen.
Het hoge water in het land wordt veroorzaakt door smeltwater aangevuld met heel veel regenwater. Smeltwater uit de Alpen zie je van verre komen, maar de regen maakt het moeilijk te voorspellen hoeveel het water nog verder gaat stijgen.
Gemiddeld genomen zal het water de komende dagen nog ongeveer 30 centimeter stijgen, maar per plaats kan dat verschillen. Dat hangt af van de hoeveelheid regen die valt.