Verklaring met elf landen

Nederland waarschuwt Houthi's voor 'illegale' aanvallen Rode Zee

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© Photo by Houthis Media Center / Handout /Anadolu via Getty ImagesNederland waarschuwt Houthi's voor 'illegale' aanvallen Rode Zee
RTL

Nederland roept samen met elf landen Houthi's op om onmiddellijk te stoppen met 'illegale' aanvallen op commerciële en marineschepen in de Rode Zee. Die aanvallen 'vormen een onacceptabel gevaar voor schepen en zeelieden van over de hele wereld', schrijft demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) op X.

De gezamenlijke verklaring die de Houthi's oproept de aanvallen te staken, is onder meer ondertekend door de Verenigde Staten. Ook België, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Denemarken, Australië, Bahrein, Canada, Nieuw-Zeeland en Japan hebben aan de verklaring meegewerkt en er hun handtekening onder gezet.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

"Vrije en veilige doorvaart van schepen is cruciaal voor de wereldeconomie, zeker voor Nederland als grote maritieme speler en top 5 exportland wereldwijd", voegt minister Geoffrey van Leeuwen (Buitenlandse Handel) daar op X aan toe.

Voortdurende aanvallen

De voortdurende aanvallen door Houthi's in de Rode Zee zijn 'illegaal, onacceptabel en zeer destabiliserend', staat in de gezamenlijke verklaring. De aanvallen vormen een directe bedreiging voor het vrije zeeverkeer in de Rode Zee, dat een van de meest belangrijke waterwegen ter wereld is, schrijven de twaalf landen in de verklaring die vanavond is vrijgegeven.

De landen waarschuwen de Houthi's voor verdere aanvallen. "De Houthi's zullen de verantwoordelijkheid dragen voor de gevolgen als ze levens, de wereldeconomie en het vrije handelsverkeer in de kritieke waterwegen in de regio blijven bedreigen." Ook worden ze opgeroepen gevangen genomen bemanningsleden vrij te laten en buitgemaakte schepen terug te geven.

Wie de Houthi's zijn, waarom ze dat doen en wat de gevolgen zijn, leggen we uit in deze video:

Twee weken geleden vroegen Nederlandse rederijen het Ministerie van Defensie om bescherming. Annet Koster, directeur van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR), zei toen tegen RTL Z dat nog geen Nederlandse schepen waren aangevallen. Een dag later werd bekend dat Nederland met stafofficieren een bijdrage gaat leveren aan een internationale missie om schepen op de Rode Zee te beschermen tegen de aanvallen.

Mondiale handel via Rode Zee

De aanvallen van de Houthi's brengen de wereldwijde levering van voedsel, brandstof en humanitaire hulp in gevaar. Bijna 15 procent van de mondiale handel over zee gaat via de Rode Zee, waaronder 8 procent van de mondiale graanhandel, 12 procent van de over zee verhandelde olie en 8 procent van de handel in vloeibaar aardgas.

Vanwege de aanvallen, leiden internationale rederijen hun schepen om rond Kaap de Goede Hoop. Hierdoor loopt de levering van goederen weken vertraging op en stijgen de kosten.

Nederlandse reders vragen Defensie om bescherming tegen aanvallen Houthi-rebellen
Lees ook

Nederlandse reders vragen Defensie om bescherming tegen aanvallen Houthi-rebellen

Lees meer over
Oorlog tussen Hamas en IsraëlIsraël

Laatste video's van RTL Nieuws

Door kartelgeweld moeten olifanten en tijgers in Mexico verhuizen
'Ze dreigden dieren te doden'

Door kartelgeweld moeten olifanten en tijgers in Mexico verhuizen