Voorafgaand aan de spreidingswet

Noord-Hollandse gemeenten voelen niets voor Amsterdamse asieluitruil

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPNoord-Hollandse gemeenten voelen niets voor Amsterdamse asieluitruil
RTL

16 van de 44 Noord-Hollandse gemeenten voelen niets voor het plan van de gemeente Amsterdam om in de hoofdstad 1200 asielzoekers meer op te vangen, op voorwaarde dat 1200 statushouders uit de hoofdstad naar andere Noord-Hollandse gemeenten worden gestuurd. Instemming van die gemeenten was een belangrijke voorwaarde voor de asieluitruildeal, die nu van de baan lijkt te zijn.

Dat blijkt uit een brief van zestien gemeenten uit de regio Noord-Holland-Noord aan de commissaris van de Koning in de provincie, die in bezit is van de politieke redactie van RTL Nieuws.

Geen ruimte

De gemeenten schrijven: "Voor een extra opgave in het huisvesten van statushouders, zoals gevraagd in de brief om daarmee het vraagstuk van Amsterdam en Noord-Holland te helpen oplossen, zien wij gewoonweg geen ruimte."

De opvallende asieluitruil die werd gesteund door het demissionaire kabinet, kwam vorige week aan het licht.

Nu al werken volgens spreidingswet: Amsterdam wil meer asielzoekers, minder statushouders  
Lees ook

Nu al werken volgens spreidingswet: Amsterdam wil meer asielzoekers, minder statushouders  

Amsterdams voorstel

Het Amsterdamse voorstel houdt in dat de hoofdstad voor 1200 statushouders geen permanente woning hoeft te regelen. Die taak zou dan overgaan naar andere gemeenten in Noord-Holland. In ruil daarvoor creëert Amsterdam dan 1200 opvangplekken voor asielzoekers die nog geen verblijfsvergunning hebben. 

Het voorstel van Amsterdam werd gesteund door de demissionaire minister De Jonge (Binnenlandse Zaken) en demissionair staatssecretaris Van der Burg (Asiel). Zij spraken hun steun uit in een vertrouwelijke brief aan de zogenoemde provinciale regietafel. Daarin werken gemeenten en provincies samen bij de uitvoering van afspraken over de opvang van asielzoekers.

Spreidingswet

De steun van het kabinet voor dit voorstel was opvallend, omdat zo'n uitruil tussen statushouders en asielzoekers nu nog niet kan worden afgedwongen. De mogelijkheid daartoe staat echter wel in de nieuwe spreidingswet. Maar die is nog niet van kracht.

De Eerste Kamer moet die wet nog goedkeuren en de senaat is erg verdeeld over dit wetsvoorstel. Rechtse partijen, inclusief de VVD, zijn tegen, linkse partijen in de regel voor. Op 16 januari staat de wet op de agenda van de senaat.

Grotere complexiteit

De voorgestelde asieldeal van Amsterdam zou alleen doorgaan als de andere gemeenten in Noord-Holland daarmee zouden instemmen. Maar een groot deel ziet dat dus niet zitten, schrijven zij: "Concluderend is dat het vraagstuk van opvangen van mensen breder is dan het verevenen van 1200 asielzoekers tegen 1200 statushouders. Die complexiteit wordt niet kleiner, maar juist groter door de oplossing te zoeken bij één groep mensen waarvoor wij voor opvang zorgdragen."

Door het verzet van de Noord-Hollandse gemeenten lijkt de deal nu van de baan te zijn.

Niet verbaasd

BBB-Tweede Kamerlid Mona Keijzer vroeg eerder in Kamervragen opheldering van het kabinet over de door Amsterdam voorgestelde asieluitruil. Zij is niet verbaasd over het verzet van de gemeenten tegen de deal.

"Het is voor alle gemeenten nu al een 'tour de force' om voor al die verschillende mensen - asielzoekers, statushouders, Oekraïense vluchtelingen  - een plek te vinden. En daarnaast om ook nog huizen te vinden voor lokale woningzoekenden. Op een gegeven moment houdt het gewoon op."

Lees meer over
AsielzoekersAsielcrisisStatushoudersAmsterdamGemeente AmsterdamNoord-Holland