Eid al Fitr

Einde ramadan gevierd: waarom de naam Suikerfeest niet door moslims wordt gebruikt

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPEinde ramadan gevierd: waarom de naam Suikerfeest niet door moslims wordt gebruikt
RTL

De ramadan is bijna voorbij. Bij het einde van de vastenmaand hoort een feest. Het doel daarvan is voor alle moslims hetzelfde, maar er zijn verschillen in hoe het genoemd wordt: de een zegt Suikerfeest en de ander Eid al Fitr. Maar wat moeten we nou gebruiken?

De afsluiting van de ramadan is het begin van een van de belangrijkste religieuze feestdagen voor moslims. En dat is in Nederland vanaf woensdag. Na een ochtendgebed wordt het feest voor drie dagen lang met familie en vrienden gevierd. 

Tijdens deze dagen staan moslims stil bij de vastenmaand. Zoetigheden worden ook geserveerd. In Nederland zijn er meer benamingen voor.

Eid al Fitr

Binnen de islamitische gemeenschap is de Arabische term 'Eid al Fitr' het meest gangbaar. 'Suikerfeest' wordt vaak gebruikt door niet-moslims om naar het feest te verwijzen. Het wordt ook het ramadanfeest genoemd. Maar welke benaming is juist?

Volgens het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), een samenwerkingsverband van moskeeën dat de belangen van moslims bij de Nederlandse overheid en politiek behartigt, is er elk jaar rond deze tijd een discussie over de benaming.

Geen eten, geen seks én geen sociale media tijdens ramadan
Lees ook

Geen eten, geen seks én geen sociale media tijdens ramadan

Moslims zeggen in ieder geval Eid al Fitr. Ze vinden dat 'Suikerfeest' de lading van het feest niet dekt. Mohamad (38) vindt de term 'Suikerfeest' misleidend. "Het is een versimpeling van het feest. Het suggereert dat we alleen maar zoetigheden eten", zegt hij, "terwijl het doel van het feest is waarden zoals tolerantie, liefdadigheid en aan de ander denken te prijzen." Voor Abed (29) maakt de naam niet zoveel uit. "Het is een belangrijk feest voor mij," zegt hij, "maar het gaat vooral erom dat mensen samenkomen en het met elkaar gezellig hebben."

Volgens voorzitter van het CMO, Muhsin Köktas, heeft suiker niks te maken met de essentie van het feest: "Het is een versimpeling van het feest. Voor moslims gaat het om bezinning en zelfevaluatie", zegt hij. "Eid al Fitr heeft eigenlijk weinig te maken met suiker. Er wordt suiker gegeten, maar dat is eigenlijk alleen maar om de kinderen blij te maken."

De ramadan is veel meer dan alleen de maand waarin moslims dagelijks vasten, van zonsopgang tot zonsondergang. Die boodschap wil het radioprogramma Suhoor Stories verspreiden.

Köktas stelt dat de benaming suikerfeest niet de waarde aan het feest geeft, die Eid al Fitr wel doet. Hij zou het daarom ook prettig vinden als iedereen die term zou gebruiken. "Dat geeft de juiste lading, het geeft waarde."

Het feest is namelijk veel meer dan alleen eten. Köktas vertelt dat tijdens Eid al Fitr mensen gezamenlijk begraafplaatsen bezoeken, om de mensen die overleden zijn te bezoeken. Ziekenhuizen worden bezocht, en er worden donaties gedaan aan mensen die het minder hebben. "Het is een feest van verbinding, van saamhorigheid. Niet alleen van eten."

Waar komen de benamingen vandaan?

De letterlijke vertaling voor Eid al Fitr is 'het feest van het verbreken van het vasten'. Vaak wordt ook alleen Fitr gebruikt. Waar de benaming 'suikerfeest' vandaan komt, is niet helemaal duidelijk, maar het zou simpelweg kunnen dat het ontstond omdat tijdens het feest zoetigheden op tafel komen. 

Volgens een andere theorie is de term een letterlijke vertaling van de Turkse naam van het feest 'Seker Bayrami' dat verkeerd zou kunnen zijn vertaald van 'Şükür Bayrami'. Volgens het kennisplatform inclusief samenleven is dat decennia geleden gebeurd. Maar ook het platform ziet liever Eid al Fitr. Want: "Het ongemak onder moslims hierover groeit."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
SuikerfeestRamadanNederland