Tijd van bezinning

Geen eten, geen seks én geen sociale media tijdens ramadan

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© Getty ImagesGeen eten, geen seks én geen sociale media tijdens ramadan
RTL

Vanavond begint voor veel moslims de ramadan en mogen moslims tussen dageraad en zonsondergang niet eten, drinken of seks hebben. Steeds meer jonge gelovigen voegen daar nog iets aan toe: minderen of zelfs helemaal stoppen met sociale media. "Veel jongeren vragen me wat er wel en niet geoorloofd is tijdens de ramadan."

Natuurlijk heeft Rida Deraoui (21) sociale media nodig voor zijn werk als presentator, maar hij durft ook best toe te geven dat hij verslaafd is aan TikTok en Instagram. "Ik zit gemiddeld negen uur per dag op mijn telefoon, dat is echt niet normaal", zegt hij. Deraoui heeft daarom besloten zijn schermtijd deze vastenmaand minstens te halveren. "De essentie van de ramadan is dat je bewuster bezig bent met je geloof, je familie en je vrienden. Dat lukt niet als je urenlang dom aan het scrollen bent op je telefoon."

Een goed moment 

De presentator staat niet alleen, veel van zijn vrienden zijn net als hij van plan hun telefoons aan de kant te leggen. Ook imam Azzedine Karrat merkt dat het een onderwerp is dat leeft onder jonge moslims. "Veel jongeren vragen me wat er tijdens de ramadan wel en niet geoorloofd is qua gebruik van sociale media", vertelt hij. "Ik leg dan uit dat het natuurlijk niet verboden of slecht is, maar het is wel belangrijk hoe je ermee omgaat." 

Rida Deraoui wil zijn schermtijd tijdens de ramadan halveren.© RemyOnline
Rida Deraoui wil zijn schermtijd tijdens de ramadan halveren.

In de Koran vind je natuurlijk geen regels over sociale media, maar er zijn volgens de imam wel richtlijnen over het besteden van je tijd. "Als mens moet je je tijd optimaal benutten, al is er natuurlijk ook ruimte voor ontspanning. Door alle apps waarmee we communiceren, vliegen de uren voorbij en heb je soms geen idee waar je tijd heengaat. Als je schrikt van je schermtijd, is het goed om daar tijdens de ramadan bewuster bij stil te staan." 

Apps verwijderd 

Nassira Laoikili (42) besloot zes jaar geleden een break van sociale media te nemen tijdens de ramadan. "Dit doe ik sindsdien elk jaar en het is een bewuste keuze waar ik me heel goed bij voel. Door niet op mijn telefoon te zitten, blijf ik gefocust op wat er echt toe doet tijdens de ramadan: meer aandacht voor het gebed, het lezen van de Koran en het verrichten van goede daden. Zo kan ik mijn contact met Allah versterken."  

Nassira Laoikili gebruikt tijdens de ramadan geen sociale media.© Privébeeld
Nassira Laoikili gebruikt tijdens de ramadan geen sociale media.

Het perfecte plaatje 

Psycholoog Soumia Kasmi moedigt het detoxen van sociale media tijdens de ramadan van harte aan. Ze coacht jonge moslima's en ziet in haar praktijk dat veel vrouwen onzeker worden door overmatig gebruik van sociale media. "Ze zien veel perfecte plaatjes. Niet alleen over het moederschap, maar ook over religie. Als ze een post zien van iemand die de rust neemt om te bidden of de Koran te lezen, voelen ze zich schuldig omdat dit henzelf niet altijd lukt."

Zonde, want die tijd kun je juist gebruiken om aan je zelfbeeld te werken. De ramadan is volgens Kasmi dan ook een goed moment om bij jezelf na te gaan waarom je eigenlijk zoveel tijd besteedt aan sociale media. "Vaak is het een soort verdoving. Kijk eens goed naar wat er echt aan de hand is en welke gevoelens je probeert te ontlopen."

Imam Karrat hoort van jongeren die veel tijd doorbrengen op sociale media dat ze zich er soms eenzaam door voelen. Om jonge moslims te stimuleren het beste uit de ramadanperiode te halen, organiseert hij via het platform Vraag Islam dit jaar voor de derde keer een ramadan-challenge. "En dat doen we ironisch genoeg juist via sociale media", zegt hij lachend.

Sociale opdracht 

"We sturen de deelnemers iedere dag drie opdrachten: een spirituele, een voor de persoonlijke ontwikkeling en een sociale. Een van de opdrachten kan bijvoorbeeld zijn dat je bij je buren langsgaat en ze iets lekkers brengt of een compliment geeft", vertelt hij. "Op die manier proberen we jongeren te laten zien hoe waardevol echt sociaal contact is."  

Livestream  

Presentator Deraoui durft nog niet te zeggen of het hem gaat lukken om van zijn mobieltje af te blijven. "Ik heb het nog nooit geprobeerd, dus ik ben heel benieuwd. Ik hoop dit ook na de ramadan vol te houden, want sociale media helpen je niet altijd om de beste versie van jezelf te zijn.” 

Dat hij gaat minderen, maar niet helemaal stopt met sociale media heeft trouwens juist alles met de ramadan te maken. "Ik ga wekelijks een livestream doen op Instagram waarbij ik met een interessante gast in gesprek ga over het geloof. Want veel mensen denken bij de ramadan aan niet eten, maar het gaat om veel meer dan dat."

De filter is zo realistisch dat zelfs doorgewinterde TikTokkers zich erover verbazen. Moeten we dit wel willen?
Lees meer over
RamadanSocial MediaLink in bioNederland