'Iconische' Wouter overleed in Beekse Bergen, maar waarom vechten chimpansees?
Chimpansee Wouter uit het Brabantse safaripark Beekse Bergen is gisteren na een gevecht met soortgenoten overleden. De aap raakte ernstig gewond door de vechtpartij, pogingen hem te redden mislukten. Hoe kon het zo misgaan?
Snel was duidelijk dat Wouter zwaargewond was. Hij werd onder narcose gebracht, maar overleed tijdens de ingreep. "We waren bang voor interne schade", zegt Kris Jansen, hoofd dierverzorging op het safaripark. "Daarom besloten de artsen hem te verdoven."
Het escaleerde snel
Dat leverde niet het gewenste resultaat op. "Helaas is het iconische dier gestorven tijdens de ingreep", schreef het safaripark gisteravond op zijn Instagrampagina.
Volgens het management van de Beekse Bergen hebben een aantal bezoekers van het park het gevecht zien gebeuren. "Vaak is het bij chimpansees even roepen en gillen", zegt Jansen, "maar deze keer is het snel geëscaleerd. Ze gingen knokken en er werd veel gebeten."
Wouter had pech
De dierenverzorgers grepen snel in om Wouter te isoleren. "Het verdoven en behandelen ging ook goed, maar helaas is Wouter niet meer bijgekomen uit de narcose", zegt parkmanager Rens Willemsen van Beekse Bergen.
"Het gebeurt zelden dat het zo escaleert tijdens chimpanseeconflicten", zegt ook apendeskundige Mariska Kret aan de Universiteit van Leiden. Volgens haar had Wouter pech, want hij kon niet vluchten. "Dit kan ook gebeuren in het wild. Maar in het wild kunnen ze wel vluchten."
Maar waarom komen chimpansees met elkaar in conflict?
Wouter werd 23 jaar oud, in gevangenschap kunnen chimpansees zomaar 50 jaar oud worden. Dat lukt in het wild vaak niet. Chimpansees komen voor in de bossen van Centraal- en West-Afrika.
Maar waarom komen chimpansees met elkaar in conflict? "Chimpansees zijn groepsdieren. Ze leven in een hele sterke hiërarchie, met een alfaman aan de top die bondgenootschappen vormt met andere mannetjes die hem supporten", zegt Kret.
Niet de eerste keer
Als een lid van de groep zich niet houdt aan de sociale hiërarchie, kan het leiden tot een conflict, legt ze uit. Volgens Kret zijn het vaak de mannetjes die een hogere positie in de groep willen bekleden die een conflict uitlokken. "Als mannetjes met elkaar in conflict zijn, gaan ze rechtop staan, haren staan recht overeind, en ze maken veel kabaal."
Hoewel de kans klein is dat chimpansees doodgaan door een gevecht, is het niet de eerste keer dat het op het safaripark gebeurt. Vorig jaar kwam de 14-jarige chimpansee Stephan om het leven na ruzie met andere apen.
Sommige mensen laten condoleances achter onder het bericht van het safaripark. "Veel sterkte", "Iconische Wouter, rust in vrede" en "rust zacht Wouter", zijn enkele van de berichten.