Kabinet wil beschermde status van wolf afzwakken
Nederland steunt het voorstel van de Europese Commissie om de beschermde status van de wolf af te zwakken. Demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur) zegt dat ze akkoord gaat als er binnenkort over wordt gestemd.
Europa wil dat de wolf van een 'strikt beschermde status' naar een 'beschermde status' gaat. Het gaat volgens de minister nog wel 'heel lang' duren voor het zover is, want het verdrag van Bern moet worden aangepast om de statusverlaging mogelijk te maken.
Van der Wal wil een 'beheersbare situatie' voor de wolf in Nederland. Het verlagen van de beschermde status helpt daarbij, zegt ze. Het geeft op termijn 'meer flexibiliteit' en 'mogelijkheden' om te werken aan die beheersbare situatie. De wolf blijft wel beschermd, benadrukt ze.
Er werd vandaag ook een advies gepresenteerd waarin gepleit wordt voor landelijk beleid rond de wolf. Dat beleid moet oog hebben voor zowel de wolven, de zorgen om veiligheid in maatschappij, en de sociale spanningen over het thema, schrijft de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA).
'Niets doen is geen optie'
Het rapport is opgesteld door zo'n 40 experts, na een adviesvraag van de ministers Van der Wal (Natuur) en Piet Adema (Natuur). Zij vroegen om een advies omdat de terugkeer van de wolf in Nederland voor scherpe maatschappelijke discussies zorgt. Natuurbeschermers staan vaak lijnrecht tegenover boeren en andere dierhouders.
"Niets doen is geen optie", schrijft de raad in het rapport, genaamd Samen leven met wolven in Nederland. "Ontmoetingen met wolven worden minder zeldzaam en mensen maken zich zorgen. Tegenover gevoelens van onveiligheid en economische belangen van dierhouders staat het belang van wolven voor de natuur en biodiversiteit."
Op dit moment is het beleid rond wolven een taak voor provinciebesturen. De raad vraagt nu om een landelijk beleid, 'omdat de leefgebieden van wolven niet ophouden bij de provinciegrenzen'. Er moet een langetermijnvisie komen, waarbij ook overleg met buurlanden Duitsland en België wordt gevoerd.
Wolven vallen geregeld kuddes schapen aan, waarbij ze veel slachtoffers maken.
Teams in Vlaanderen
Een onderdeel van deze preventie is het georganiseerd plaatsen van wolfwerende afrasteringen. In Vlaanderen hebben veel meer dierhoudende bedrijven zulke afrasteringen geplaatst dan in Nederland, mede omdat daar landelijke teams actief zijn die zulke maatregelen coördineren. "Het voorkomen van aanvallen is goed voor het welzijn van de gehouden dieren, draagt bij aan acceptatie van wolven en helpt conflicten te voorkomen."