'Geen extra reorganisatie' bij PostNL, bedrijf rekent op reddende hand overheid

PostNL denkt niet aan een extra reorganisatie, ook al krijgt het bedrijf vooralsnog geen geld van de overheid om de postbezorging in stand te houden. Topvrouw Herna Verhagen vertrouwt erop dat haar bedrijf er wel uitkomt met politiek Den Haag.
"Er is een wettelijke basis voor de compensatie die wij vragen", zegt Verhagen in gesprek met het ANP.
Bezuinigingen
De afgelopen jaren bezuinigde PostNL telkens al tientallen miljoenen euro's bij de posttak. Dat wil het bedrijf dit jaar weer doen. Daarbij moet gedacht worden aan maatregelen, zoals het niet invullen van bepaalde vacatures in regio's waar toch niet veel post bezorgd hoeft te worden.
Eerder dit jaar kondigde de onderneming aan de meeste brievenbussen in Nederland eerder op de dag te gaan legen, in plaats van alle post op te halen na 17.00 uur. Dat moet ook miljoenen in kosten schelen.
PostNL vroeg de overheid eind vorige week een tijdelijke financiële bijdrage. Het bedrijf gaf aan dit jaar en volgend jaar in totaal 68 miljoen euro nodig te hebben om de postdienstverlening op de huidige voet door te zetten. Het ministerie van Economische Zaken zei in een eerste reactie nee tegen het verzoek. Volgens een verklaring van het ministerie is steun nu 'niet aan de orde'.
Wettelijke taak
Verhagen wil evenwel niet speculeren over een scenario waarin de overheid het bedrijf niet te hulp schiet. Ze herhaalt dat het bedrijf met de postbezorging een wettelijke taak uitvoert voor de overheid. Het kan volgens haar niet zo zijn dat daarop verlies wordt gemaakt.
Ook in politiek Den Haag wordt dat volgens haar onderkend. PostNL verwacht pas over enkele maanden een uitgebreid antwoord van de overheid. "In de tussentijd blijven we in gesprek."
Uiteindelijk wil PostNL dat de overheid de Postwet aanpast, zodat het bedrijf bijvoorbeeld langer kan doen over het bezorgen van de post. Dat zou voor het bedrijf schelen in de kosten. In veel andere Europese landen wordt de bezorgtermijn volgens de onderneming ook versoepeld.
Winst kelderde
PostNL zag zijn nettowinst vorig jaar met twee derde kelderen tot 18 miljoen euro, door een flinke afname van het resultaat bij de posttak. "De financiële resultaten bevestigen opnieuw dat het huidige bedrijfsmodel niet meer houdbaar is", laat topvrouw Herna Verhagen weten bij de presentatie van de jaarcijfers. Ze doelt daarmee specifiek op de prestaties van de posttak.
Bij de posttak daalde het resultaat met ruim 30 miljoen in 2024. Er werd 8 procent minder post bezorgd. Voor dit jaar rekent PostNL op een verdere verslechtering van de resultaten bij post, waardoor de postbezorging bezien over het hele jaar ook echt verlieslatend wordt. De pakkettentak liet vorig jaar wel groei zien. Het pakkettenvolume groeide met 7 procent, een fractie minder dan was verwacht.
Het is al langer aanpoten bij PostNL, ook tijdens Sinterklaas en Black Friday moesten alle zeilen bijgezet worden, zie je in deze video (tekst gaat verder onder video).