Geen kinderen

De pil voor mannen: 'Veel te ingewikkeld en te duur'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPDe pil voor mannen: 'Veel te ingewikkeld en te duur'
RTL

Vrouwen hebben een scala aan mogelijkheden om uit anticonceptie te kiezen, van de pil, het spiraaltje tot een NuvaRing. Voor mannen is er alleen het condoom of een vasectomie. Waarom is er eigenlijk nog geen pil voor mannen?

"Het is vooral heel ingewikkeld om voor mannen een goed product te ontwikkelen", zegt Bart Fauser, emeritus hoogleraar voortplantingsgeneeskunde aan de Universiteit van Utrecht. "De vruchtbaarheid bij vrouwen is meer een zwart-wit situatie: er is een keer per maand een eisprong die je vrij eenvoudig kunt tegenhouden. De eitjes blijven rijpen, je zorgt er met de pil alleen voor dat er geen eisprong plaatsvindt. Bij mannen is dit niet zo simpel."

Een man maakt dagelijks zo’n honderd miljoen zaadcellen aan. Fauser: "Als je hier een hormonale pil voor zou maken, dan moet je het eigen hormoonsysteem heel diep onderdrukken zodat er bijna geen zaadcellen meer worden gemaakt. Maar dan wordt ook de eigen testosteronproductie sterk onderdrukt en dat leidt tot impotentie. Dan moet er weer mannelijk hormoon worden toegediend."

Pil is een vrouwending

De impact van de pil voor de vrouw in de jaren zestig was enorm. Vrouwen hadden een eigen keuze wanneer en van wie ze zwanger willen worden. Dat zorgde voor emancipatie. 

Maar naast alle positieve ontwikkelingen, zijn er ook negatieve bijwerkingen. Steeds meer vrouwen die jarenlang de pil hebben geslikt, zijn pilmoe. Daarom worden er nieuwe initiatieven bedacht, zoals de Vasalgel. Een Amerikaanse ontwikkeling. De gel wordt in de zaadleider geïnjecteerd en blokkeert de sperma. Een andere injectie kan de verstopping weer wegspoelen waardoor de man weer vruchtbaar is.

Farmaceutische industrie

Maar de gel is er nog niet. De techniek is ingewikkeld. Er is wel jarenlang grootschalig onderzoek gedaan naar de mannenpil door de farmaceutische industrie. "Er zijn serieuze pogingen gedaan voor de ontwikkeling van de mannenpil. Er zijn zeker mogelijkheden die realistische perspectieven bieden, maar het is een lange, ingewikkelde en kostbare weg."

Er die kostbare weg willen veel fabrikanten niet lopen. Zeker ook omdat er weinig belangstelling zou zijn voor het uiteindelijke product. De farmaceutische industrie heeft daarom zijn belangstelling verloren. "Of de mannenpil er komt vraag ik me af. Als de farmaceutische industrie het niet meer wil doen, wie dan wel?"

Mannenpil

En al zou de mannenpil bestaan, dan nog is de vraag of de vrouw de man voldoende vertrouwt voor de eventuele consequenties. "Als een vrouw wisselende contacten heeft, is het voor haar fijn dat zij zelf de controle heeft over haar vruchtbaarheid."

Een man kan wel zeggen: maak je geen zorgen, ik slik de mannenpil. Maar bij een onenightstand, onder invloed van alcohol, is de vraag hoe betrouwbaar de man is die je niet goed kent. "Maar gaat er iets mis met de anticonceptie, dan zijn de gevolgen voor de vrouw groot: zij wordt nu eenmaal zwanger."

De Anticonceptie Quiz! - EDITIE NL

Nieuwe anticonceptiecampagne: 'Mannen, denk ook eens aan de pil'
Lees ook

Nieuwe anticonceptiecampagne: 'Mannen, denk ook eens aan de pil'