Binnenland

Escape room moet jongeren lekker maken voor gemeentepolitiek

Door Sjors Rodenburg··Aangepast:
© ANP/EPAEscape room moet jongeren lekker maken voor gemeentepolitiek
RTL

De gemeentepolitiek vergrijst razendsnel. Een escape room in de vorm van een gemeenteraadszaal waaruit je alleen kunt ontsnappen door een alledaags politiek probleem op te lossen moet daar verandering in brengen.

Het idee van de escape room sleepte vandaag de eerste prijs in de wacht tijdens de Battle of Concepts. Met de wedstrijd hoopt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties twintigers en dertigers lekker te maken voor de gemeentepolitiek.

Want dat is hard nodig. Terwijl de gemiddelde leeftijd in Nederland rond de veertig jaar schommelt, zijn raadsleden gemiddeld 56 jaar oud, blijkt uit de Nationale Raadsledenenquête. Ook laten twintigers en dertigers het afweten tijdens gemeenteraadsverkiezingen. Tijdens de vorige stemming in 2014 gaf 43% van de jongeren tot 25 jaar aan te stemmen, tegenover 62% van algemene publiek.

Leuke ervaring

Pim Meijer, in het dagelijks leven werkzaam bij adviesbureau Twynstra Gudde, bedacht het idee. Volgens de 31-jarige consultant is het belangrijk om jongeren met 'aanspreekbare werkvormen' te betrekken bij de politiek. "Ik heb zelf twee keer een escape room gedaan", legt hij uit. "Het is een heel leuke ervaring. Je hoort er ook steeds meer over."

Daar waar je in bestaande escape rooms vaak codes moet kraken en puzzels moet oplossen om de kamer te kunnen verlaten, denkt Meijer aan maatschappelijke vraagstukken waar gemeenten dagelijks mee worstelen. Als voorbeeld noemt hij de opvang van asielzoekers, het inrichten van de ruimtelijke omgeving of het inpassen van de energietransitie.

Maatschappelijke vraagstukken

Als het aan de jonge adviseur ligt, stellen alle gemeenten hun raadszalen straks gratis ter beschikking aan jongeren om hen op speelse wijze kennis te laten maken met de gemeentepolitiek. Zodra de deur op slot gaat, wordt de uitdaging door de burgemeester in een videoboodschap uitgelegd, waarna de jongeren met elkaar en een raadslid in een uur tot een compromis moeten komen. De griffier dient als hulplijn.

In de aanloop naar de wedstrijd sprak de bedenker met verschillende raadsleden en gemeenteambtenaren, die stuk voor stuk positief reageerden. "Ik heb goede geluiden gehoord en veel contacten gelegd", zegt Meijer. Hij heeft er dan ook alle vertrouwen in dat veel gemeenten zijn idee zullen implementeren. "De meeste raadszalen staan zes dagen per week leeg, dus ze lenen zich er perfect voor."

Lees meer over
Ministerie van Binnenlandse zaken en KoninkrijksrelatiesNederlandse politiekGemeenteraadsverkiezingenEconomie