Binnenland

Hardere aanpak overlastgevende asielzoekers

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPHardere aanpak overlastgevende asielzoekers
RTL

Asielzoekers die voor overlast zorgen, moeten harder worden aangepakt. Staatssecretaris Mark Harbers (Justitie) wil het makkelijker maken om lastpakken vast te zetten en uit te zetten. Dat heeft hij vanmiddag bekendgemaakt.

Aanleiding is een reeks incidenten bij opvangcentra waar kansloze asielzoekers zijn oververtegenwoordigd. Die zogenoemde 'Dublingangers' maken geen kans op een verblijfsvergunning, maar zorgen wel voor veel problemen.

Volstrekt ontoelaatbaar

"Overlastgevend gedrag is volstrekt ontoelaatbaar", zegt Harbers. "Het kan niet zo zijn dat omwonenden en medewerkers van asielzoekerscentra zich onveilig voelen. Daarom neem ik aanvullende maategelen."

Harbers zegt dat beleidmakers ook 'creatief' moeten zijn binnen de bestaande mogelijkheden. "Als een gebiedsverbod op oudjaarsavond zijn vruchten afwerpt, is het voor overlastgevers wat mij betreft elke dag oud en nieuw."

De afgelopen twee jaar kregen overlastgevende asielzoekers huisarrest tijdens de jaarwisseling. Die maatregel is kennelijk effectief gebleken.

Meer op rtlnieuws.nl:
Onruststokende asielzoekers krijgen huisarrest tijdens jaarwisseling