Rapport inspectie

Leraren VMBO Maastricht lapten examenregels aan hun laars

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPLeraren VMBO Maastricht lapten examenregels aan hun laars
RTL

De schoolleiding en docenten van VMBO Maastricht hielden zich niet aan de regels voor school- en eindexamens.

Dat concludeert de Inspectie van het Onderwijs in een eerste rapport over de examenproblemen bij de school.

Duizenden onderdelen ontbraken

Het gaat om tekortkomingen bij het zelf vastgestelde Programma van Toetsing en Afsluiting en de regels uit het examenreglement. Ook de regels uit het wettelijke Eindexamenbesluit werden niet gevolgd.

Geen enkele examenkandidaat had volgens de inspectie het volledige schoolexamen afgerond voordat het centraal examen begon, iets wat wel verplicht is. "Er ontbraken duizenden onderdelen van het schoolexamen'', staat in het rapport.

Vaak cijfer 1

Zo is het vaak voorgekomen dat scholieren het cijfer 1 kregen omdat ze niet kwamen opdagen voor een examen. Daar werd geen melding van gemaakt bij de onderwijsinspectie, de schoolleiding en ouders, terwijl dit wel verplicht is. Ouders en leerlingen konden daardoor geen bezwaar maken.

Volgens de onderwijsinspectie kwam het alleen al in het schooljaar 2017/2018 258 keer, bij 117 examenkandidaten, voor dat er een cijfer 1 werd toegekend. "De schoolleiding heeft verzuimd te controleren of docenten de in het schooleigen examenreglement vastgestelde procedures volgden."

Bij VMBO Maastricht werden bij 353 vierdejaars de examens afgekeurd, omdat er van alles mis mee bleek te zijn.

289 leerlingen geslaagd

Bij alle leerlingen zaten hiaten in de schoolexamens. Inmiddels zijn 289 leerlingen van de school alsnog geslaagd.

De onderwijsinspectie komt naar verwachting medio december met nog een rapport over het handelen van het bestuur van de school.

Reactie minister Slob:

Onderwijsminister Arie Slob maakt zich zorgen over de onderwijskwaliteit op het VMBO Maastricht, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Dat komt mede doordat er nieuwe signalen zijn die tot aanvullend onderzoek leiden. De onderwijsinspectie oefent verscherpt toezicht uit en Slob zelf blijft de ontwikkelingen nauwgezet volgen.

Slob laat ook weten dat onderzoek naar de kwaliteit van het voortgezet onderwijs in Limburg iets langer op zich laat wachten dan aangekondigd.

Vandaag verscheen het eerste inspectierapport over de problemen op het VMBO Maastricht. In de loop van december komen er nog twee rapporten. Slob wacht die af alvorens een definitief oordeel te geven.

"Het was spanning tot de max."
Na weken onzekerheid: groot deel leerlingen VMBO Maastricht geslaagd
Lees ook

Na weken onzekerheid: groot deel leerlingen VMBO Maastricht geslaagd

Lees meer over
VMBOMiddelbaar onderwijsEindexamensMaastricht