Extra generatie

Nadeel van de lange zomer? Weer overal muggen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© iStockNadeel van de lange zomer? Weer overal muggen
RTL

Dat je in de zomer zo je mond vol vliegjes hebt bij een fietstochtje en in bed wordt lekgeprikt, is niets nieuws. Dat het rond deze tijd nog steeds gebeurt wél. "Over een paar weken komen de eitjes met vrouwtjesmuggen ook nog uit."

Kurkdroog

"Het is dit jaar zo uitzonderlijk lang warm, dat er een extra generatie insecten ontstaat", zegt insectendeskundige Leendert-Jan van der Ent. "Normaal komen eitjes van muggen die in de zomer zijn gelegd pas in het voorjaar uit, na de winterrust. Door het warme weer zie je nu in Nederland wat in Zuid-Europa ook veel voorkomt: ze komen nu al uit."

En dus zwermen er hordes mannetjesmuggen rond, vooral in waterrijke gebieden. "Zelf woon ik op de Veluwe", zegt Van der Ent. "Daar is het kurkdroog en is er geen mug te bekennen."

Winterrust

Momenteel zijn het nog de mannetjesmuggen waar we - op de fiets - last van hebben. Over een paar weken komen de eitjes met vrouwtjes ook uit. "En die steken, dus in dat opzicht is het te hopen dat het voor die tijd weer koud wordt. Anders wordt het weer deuren dicht en horren voor het raam."

Het zijn niet alleen de muggen die nog actief zijn, zeg Van der Ent. "De bladwants duikt opeens ook weer overal op. Net als hommels die weer aan het vliegen zijn, wat heel uitzonderlijk is." Hij denkt overigens niet dat álle muggen en libellen weer 'tot leven komen'. "Een deel is al in winterrust gegaan en zal dat gewoon blijven."

Irritante fruitvliegjes niet uit te roeien: 'Vrouwtje kan honderden eitjes leggen'
Lees ook

Irritante fruitvliegjes niet uit te roeien: 'Vrouwtje kan honderden eitjes leggen'

Bedekt met lieveheersbeestjes

Sommige insecten komen door het mooie weer dus (weer) tevoorschijn, andere zijn er juist eerder door uitgevlogen. "Als het heel lang achter elkaar warm is, verloopt een levenscyclus van zo'n insect soms sneller", zegt Van der Ent. "Dan is het van ei tot einde nog maar vier in plaats van drie weken."

En de lieveheersbeestjes die in grote groepen te zien zijn, komt dat ook door het warme weer? Van der Ent moet een beetje lachen. "Dat zijn de Aziatische veelkleurige lieveheersbeestjes. Zo'n dertig jaar geleden geïntroduceerd tegen bladluizen, in de veronderstelling dat ze niet winterhard zouden zijn. Dat zijn ze wel."

Dat we die insecten nu volop zien clusteren in gebouwen, heeft te maken met de naderende winter. "Op mooie dagen komen ze in grote groepen samen en gaan ze op zoek naar overwinteringsplekken. Ik heb ze weleens gezien in de beeldentuin van het Kröller-Müller museum. Een beeld dat normaal wit was, was helemaal bedekt met lieveheersbeestjes."

Lees meer over
InsectenWeerNederland