Familie Ivana Smit boos om uitspraak rechter: 'Ongelooflijk dat dit zomaar kan'
Een vloek. Niet voor herhaling vatbaar. Zo reageerde Fred Agenjo op de uitspraak van een Maleisische rechter die vannacht stelde dat niet kan worden bewezen dat de dood van Freds nichtje Ivana Smit (18) een misdrijf was. Er komt geen strafrechtelijk onderzoek. "Hoe is dit in godsnaam mogelijk?!"
Fred Agenjo had er al een beetje rekening mee gehouden. Noem het zelfbescherming. "Ik zei ook tegen Ivana's ouders: 'Het kan zijn dat de rechter de dood van onze Ivana als een ongeluk bestempelt'."
En dat is gebeurd. Sankara Nair, een van de twee advocaten van de familie, belde Agenjo vannacht, Nederlandse tijd, vanuit Maleisië. Hij maakte bekend dat er geen strafrechtelijk onderzoek komt naar de dood van de Nederlandse Ivana Smit, op 7 december 2017.
Even slikken
"Toen de advocaat belde, was ik thuis, samen met mijn vrouw: we wonen naast de ouders van Ivana. Ik zou het nieuws in ontvangst nemen. Maar toen ik het hoorde, moest ik echt eventjes een momentje voor mezelf pakken. Even apart zitten, even slikken. En ik heb zelfs even getwijfeld: heb ik het wel goed begrepen? Engels is natuurlijk niet mijn moedertaal."
Ongeloof
Er was vooral veel ongeloof, stelt Agenjo. "Hoe is het in godsnaam mogelijk dat die rechter niet ziet en niet concludeert wat ieder weldenkend mens die de zaak heeft gevolgd, wél ziet?" Hij doelt vooral op de opvatting dat Ivana al was overleden voordat haar lichaam van het balkon viel.
Ook de rechter zei daar wat over in de rechtbank. "Het lijkt er ook op dat de rechter heeft overwogen dat Ivana al in het appartement is overleden", zo maakte de advocaat van de familie, Sébas Diekstra, vannacht al bekend.
Agenjo, cynisch: "Voor zover wij weten, kan een overleden lichaam niet naar het balkon klimmen en eraf springen."
'Wat moet je zeggen?'
Hij zag er erg tegenop om zijn zus en schoonbroer, de ouders van Ivana, te moeten bellen. "Wat moet je zeggen als je zulk slecht nieuws moet delen over iemands dochter? Het is zo frustrerend. Het was echt een pittige mededeling."
Ook bij Ivana's ouders zag Agenjo woede, verdriet, verontwaardiging, ongeloof. "Dat we in deze wereld leven, hè. Het heeft er nu alle schijn van dat de Johnsons gewoon kunnen terugkeren naar huis en hun oude, onbezorgde leventje kunnen oppakken. Wij niet. Dit nemen wij de rest van ons leven mee. Wij kunnen niet meer onbezorgd overgaan tot de orde van de dag, wij kunnen niet meer terug naar ons oude leven."
Hoop
Dat maakt ook dat de familie stappen wil ondernemen. Ze hoopt dat het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland opnieuw naar de bewijsstukken kan kijken. "Hopelijk geeft deze uitspraak het OM nieuwe munitie om het onderzoek nieuw leven in te blazen. Ik zou zeggen: op volle kracht vooruit."
Ook in Maleisië wil de familie in hoger beroep tegen het vonnis, maakte Diekstra bekend. "Ik moet er niet aan denken dat wij ons hierbij neerleggen. Dat kunnen we gewoon niet. Nooit."
Geen strafrechtelijk onderzoek
Er komt geen strafrechtelijk onderzoek naar de dood van de Nederlandse Ivana Smit in Maleisië. De rechtbank heeft bekendgemaakt de dood van het Nederlandse topmodel te blijven beschouwen als een fataal ongeluk.
Dat heeft advocaat Sebas Diekstra, die de nabestaanden in Nederland begeleidt, bevestigd. Volgens de rechter 'was er niemand betrokken' bij de dood van Smit. "Daarom beschouwt de rechtbank het als een ongeluk."
De rechtbank spreekt in het Engels van een 'misadventure'. Dat is een juridische term waarbij een fataal ongeluk wordt bedoeld, waar het slachtoffer zelf het risico heeft genomen.