Financiële problemen

'Nazorg kanker schiet ernstig tekort'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© iStock'Nazorg kanker schiet ernstig tekort'
RTL

Bijna 800.000 Nederlanders die kanker overleefden, lijden nog steeds. Zij komen vaak niet aan een hypotheek en krijgen te weinig zorg voor de naweeën van de ziekte, omdat ze simpelweg als 'genezen' worden gezien.

Dat blijkt uit een nieuw grootschalig onderzoek naar de gevolgen van kanker in Nederland, dat is uitgevoerd door het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK).

Geheugenproblemen en depressies

"De zorg na kanker schiet tekort'' verklaart IKNL-directeur en bloedkanker expert Peter Huijgens in het AD. "We houden te snel op met behandelen en moeten die patiënten meer helpen om weer aan de bak te komen.''

Zo zou 40 procent van de mensen die chemotherapie heeft gehad, na genezing nog altijd last hebben van zenuwpijnen. Een substantieel deel van de mensen is na genezing nog lange tijd ernstig vermoeid, heeft last van concentratie- of geheugenproblemen en depressies.
 

Chronisch moe na kanker: 'Na een halve dag werken ben ik doodop'
Lees ook

Chronisch moe na kanker: 'Na een halve dag werken ben ik doodop'

Eén op de zes patiënten geeft in het onderzoek aan geen plezier meer te hebben in seks, terwijl dit bij de rest van de bevolking slechts voor één op de honderd geldt.

Financiële problemen

De steeds groter wordende patiëntengroep ervaart niet alleen lichamelijke klachten, maar komt ook maatschappelijk in de problemen.

Zo krijgt een derde van alle patiënten bijvoorbeeld geen hypotheek. Mensen die kanker overleefden komen bijna twee keer zo vaak financieel in de problemen, vergeleken met de rest van de bevolking. "Vooral voor jonge mensen van dertig à veertig jaar is het rampzalig. Dat geldt ook voor mensen die in hun proeftijd zitten of ZZP’er zijn", zegt Huijgens in de krant.

Wat doet kanker in een lichaam?

Lees meer over
KankerHypotheekChemotherapie