Giftige eieren

124 pluimveehouders naar rechter om fipronilschandaal

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP124 pluimveehouders naar rechter om fipronilschandaal
RTL

124 pluimveehouders en LTO staan vandaag in de rechtbank tegenover de staat, omdat ze die aansprakelijk stellen voor de schade die de bedrijven hebben geleden tijdens de fipronilcrisis.

In kippenstallen van de bedrijven werd in 2017, naar eigen zeggen zonder dat ze dat wisten, het verboden middel fipronil gebruikt bij de bestrijding van bloedluis. Dat gebeurde door het bedrijf Chickfriend, dat het gif illegaal in het bestrijdingsmiddel had gestopt. De fipronil werd vervolgens door de NVWA aangetroffen in eieren van de kippen.

808 stallen besmet

Tijdens de affaire werden 808 stallen op 363 pluimveebedrijven besmet verklaard. Een deel van die stallen is ruim 1,5 jaar later nog altijd niet volledig in gebruik.

Uit nieuwe cijfers van de NVWA blijkt dat 22 stallen op 15 bedrijven inmiddels gedeeltelijk vrij zijn, wat betekent dat de eieren wel mogen worden verkocht, maar er nog mest- of vleesmonsters worden genomen om vast te stellen of het middel volledig uit de stallen is verdwenen. 13 stallen op 6 bedrijven zijn nog altijd volledig geblokkeerd. Dat kan volgens de NVWA zijn omdat ze nog steeds niet zijn schoongemaakt, ze formeel gesloten zijn of om andere redenen.

Pluimveehouder moet 300.000 eieren weggooien

"Het voelt voor ons onwerkelijk," zei pluimveehouder Jacco Wisserhof uit Rhenen. Hij liet zijn boerderij behandelen tegen luizen door het bedrijf Chickfriend, en zo kwam het verboden middel fipronil op zijn terrein.

Nalatig

De pluimveehouders en LTO verwijten de NVWA nalatig te zijn geweest toen de eerste signalen over fipronilgebruik bij Chickfriend daar in november 2016 binnenkwamen. Was dat wel gebeurd, dan had Chickfriend niet nog lange tijd door kunnen gaan met het besmetten van bedrijven, zo stellen zij. En daardoor had bij veel bedrijven voorkomen kunnen worden dat ze betrokken werden bij de crisis, waardoor meer dan 3,5 miljoen kippen moesten worden geslacht.

Een van de getroffen boeren die de rechtszaak hebben aangespannen, is Helmus Torsius uit Putten. Zijn stallen met daarin 20.000 hennen werden door de NVWA geblokkeerd. Daardoor heeft hij naar eigen zeggen een paar ton schade geleden. "Ik doe mee met de rechtszaak om gerechtigheid te krijgen", vertelt hij aan RTL Nieuws. " De overheid heeft fouten gemaakt en daardoor heb ik heel veel schade. Ik heb extra schulden moeten maken om de stal schoon te laten maken."

Snoeihard rapport na fipronilschandaal: te weinig oog voor voedselveiligheid
Lees ook

Snoeihard rapport na fipronilschandaal: te weinig oog voor voedselveiligheid

Eieren leggen

De kippen van Torsius hoefden niet te worden afgemaakt, maar het duurde lang voordat ze weer eieren gingen leggen. Dat kwam doordat de kippen tijdens de blokkade ander voer en minder licht kregen. "Dat gebeurt in de natuur ook in de winter, daardoor stoppen kippen met leggen. Anders hadden we al die eieren die gelegd werden moeten weggooien." 

"Daarbij was de algemene gedachte dat kippen hun buikvet moesten kwijtraken, omdat ze daarmee ook de fipronil zouden kwijtraken en de eerstvolgende eieren weer schoon zouden zijn. Maar dat was helaas niet zo, toen ze na zes tot acht weken weer gingen leggen, waren de eerste eieren nog steeds besmet, dus die moesten we alsnog weggooien." 

Torsius is zelf niet bij de rechtszaak aanwezig, net als veel van zijn collegaboeren. De pijn zit te diep. "Als je terugkijkt dan word je daar alleen maar depressief van. Ik wil nu vooruitkijken. Maar ik wil wel dat de overheid erkent dat er fouten zijn gemaakt waar wij de dupe van zijn geworden."

Lees meer over
LTO NederlandNVWAGiftige eierenPluimveehouderij