Gevaarlijk rijgedrag

Dagelijks 112-belletjes over snelwegpiraten, politie komt vaak in actie

Door Laurens Lange··Aangepast:
© iStockDagelijks 112-belletjes over snelwegpiraten, politie komt vaak in actie
RTL

Wegpiraten zijn automobilisten een doorn in het oog. Dagelijks krijgt het noodnummer 112 telefoontjes binnen over levensgevaarlijk rijgedrag van medeweggebruikers. Alleen al in Amsterdam gebeurde dat vorig jaar 430 keer, meldt de politie aan RTL Nieuws. Eenheden rukken vaak uit om aso's van de weg te halen. "Alle meldingen worden serieus genomen."

Hoe vaak mensen 112 bellen vanaf de snelweg, wordt niet landelijk door de politie geregistreerd. Wel zegt de korpsleiding van de Nationale Politie dat het regelmatig gebeurt. 

Alleen de Eenheid Amsterdam heeft cijfers over gevaarlijke situaties op de snelwegen A10, A1 (t/m Diemen), A2 (tot Ouder-Amstel), een stukje A4 en de A5. 

Dankzij Rik kon verkeershufter gepakt worden: 'Hij dacht dat hij Max Verstappen was'
Lees ook

Dankzij Rik kon verkeershufter gepakt worden: 'Hij dacht dat hij Max Verstappen was'

In 2018 werd er 430 keer naar 112 gebeld door bezorgde automobilisten die een wegpiraat wilden aangeven. 316 keer kwam de politie ook echt in actie, 114 keer niet. Tot mei van dit jaar waren er 154 telefoontjes; 104 keer was er politie-inzet.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Alleen al in Amsterdam belden automobilisten vorig jaar 430 keer naar 112 vanwege gevaarlijk rijgedrag.© RTL Nieuws
Alleen al in Amsterdam belden automobilisten vorig jaar 430 keer naar 112 vanwege gevaarlijk rijgedrag.

Over spookrijders is wel een landelijk beeld: de verkeersdienst krijgt per jaar 100 tot 150 meldingen hierover. Een deel van deze meldingen blijkt niet te kloppen, maar anderzijds is ook niet uit te sluiten dat er spookrij-incidenten zijn die niet gemeld worden. 

Acuut

De politie heeft geen antwoord op de vraag hoe effectief de meldingen zijn: dus in hoeverre een overtreder een boete dan wel veroordeling heeft gekregen. Volgens Frans Zuiderhoek van de Eenheid Amsterdam staat de politie altijd paraat om uit te rukken na een 112-melding, maar gebeurt dat niet altijd. "Hoe snel de politie ter plaatse is, is geheel afhankelijk van de lokale situatie en hoe acuut het incident is."

Andere regio's als Rotterdam, Den Haag, Midden-Nederland en Oost-Brabant bevestigen dat er regelmatig gebeld wordt naar 112 vanwege wegpiraten, maar hebben daarvan geen cijfers.

Betrokkenheid belangrijk

De politie is er blij mee als automobilisten 112 bellen bij een gevaarlijke situatie op de snelweg. Mits dat veilig en handsfree gebeurt, zegt Suzanne van de Graaf, woordvoerder van de korpsleiding van de politie, tegen RTL Nieuws. "Betrokkenheid van de automobilist is prettig en erg belangrijk. Alle meldingen worden serieus genomen."

De politie komt waar nodig in actie om een wegpiraat van de weg te halen. Na afloop heeft de politie soms weer contact met de 112-beller. "Dat doen we om aan te geven hoe waardevol de melding was, maar ook omdat we mogelijk een getuigenverklaring nodig hebben of om dashcambeeld te vragen", vertelt Van de Graaf.

Wanneer mag je eigenlijk 112 bellen, en wanneer niet?

Het alarmnummer 112 is er voor spoedeisende hulp. "Dus wanneer je eigen leven of dat van iemand anders in direct gevaar is. Het gaat om levensbedreigende en heterdaadsituaties", zegt een woordvoerder van de Landelijke Eenheid.

Maar ja, de ene situatie is de andere niet. Daarom leggen we zes mogelijke situaties voor aan de politie. 

1. Een auto scheurt meer dan 30 km/u te hard en slalomt over de snelweg.
Deze situatie kan direct levensgevaarlijke situaties opleveren. Dan is 112 bellen gewenst.

2. Twee weggebruikers slingeren, geven gas, remmen: ze lijken ruzie te hebben op de snelweg.
Het kan zijn dat de weggebruikers de situatie onder controle hebben, maar toch kan er voor de andere weggebruikers een situatie ontstaan die noodzaak kan oproepen. Bel in dat geval 112.

3. Iemand zit te appen achter het stuur en slingert daardoor.
Dit is niet iets waarvoor de politie op stel en sprong uitrukt, het gaat niet om een levensbedreigende situatie waarvoor je 112 belt.

4. Iemand komt achter je hard aanrijden, blijft bumperkleven en zit met lichten te seinen.
Geen pretje, maar ook in dit geval is er niet direct levensgevaar om 112 te bellen.

5. Er ligt een voorwerp of dier hinderlijk op de weg.
Dit kan direct voor levensgevaar zorgen, dus 112 bellen is gewenst. 

6. Je ziet een spookrijder voor je opdoemen.
Absoluut gevaarlijk, dus wijk naar rechts uit als dat kan, haal niet in en probeer de spookrijder te waarschuwen met lichtsignalen. Bel ook 112.

Wat gebeurt er als je 112 belt?

Wie 112 belt, komt eerst in gesprek met de centralist. Gevraagd wordt om zoveel mogelijk informatie. Denk aan automerk, kleur, kenteken en op welke locatie je je bevindt. Waar nodig, word je doorverbonden naar de politie in de regio waar het om gaat.

Hoe snel de politie ter plaatse is, is geheel afhankelijk van de lokale situatie en hoe acuut het incident is. Het kan ook zijn dat er wel politie nodig is, maar de situatie niet levensbedreigend of heterdaad is. Bel dan 0900-8844. 

Lees meer over
Nationale PolitiePolitieVerkeerVerkeersongevallen