Handsfree 112 bellen

Dankzij Rik kon verkeershufter gepakt worden: 'Hij dacht dat hij Max Verstappen was'

Door Laurens Lange··Aangepast:
© Eigen fotoDankzij Rik kon verkeershufter gepakt worden: 'Hij dacht dat hij Max Verstappen was'
RTL

Rik reed een paar weken geleden met twee vrienden over de A12 bij Utrecht toen hij plotseling in een levensgevaarlijke situatie terechtkwam. Een automobilist reed als een bezetene en ramde bijna medeweggebruikers. "We dachten: wat moeten we hiermee? We besloten 112 te bellen", vertelt hij tegen RTL Nieuws.

Dagelijks wordt noodnummer 112 gebeld vanaf de snelweg vanwege gevaarlijk rijgedrag van weggebruikers. Alleen al in Amsterdam gebeurde dat vorig jaar 430 keer, blijkt uit cijfers die RTL Nieuws van de politie kreeg. Politie-eenheden rukken vaak uit om aso's van de weg te halen.

Rik uit Zevenaar kan erover meepraten. Hij reageerde net als vele anderen op onze oproep op Facebook. Op de A12 werd hij op zondagavond 2 juni ingehaald door een man in een Fiat 500. "Hij maakte allerlei gebaren naar ons. Hij was aan het schreeuwen, maar ook aan het juichen. We dachten: wat is dit nu weer?"

Dagelijks 112-belletjes over snelwegpiraten, politie komt vaak in actie
Lees ook

Dagelijks 112-belletjes over snelwegpiraten, politie komt vaak in actie

In eerste instantie liet Rik het gaan. Maar 20 kilometer verderop kwamen ze hem weer tegen. "Hij was weer aan het juichen, reed opeens 60 km/u, maar even later slingerde hij met 130 km/u van de vluchtstrook naar de meest linkerrijstrook en weer terug. We zeiden: hij verkeert in de waan dat hij Max Verstappen is."

Het zorgde voor een gevaarlijke situatie. "We vroegen onszelf af wat we moesten doen. Bel je 112, of bel je het politienummer 0900-8844? Totdat hij bijna drie auto's van de weg reed. We belden 112, voordat er doden of gewonden zouden vallen. Dit was een noodgeval."

Achtervolging

De centralist van 112 vroeg Rik of wij de automobilist in de gaten konden houden, hij wilde de precieze locatie kunnen doorgeven aan de politie. "Dat was wat lastig. Die man reed op een gegeven moment weer 60, maar daarna weer 160."

Rik werd op een zeker moment door de centralist doorverbonden met een agent van de snelwegpolitie. Die kwam via de oprit bij Wageningen de snelweg op. "De man in de Fiat negeerde een stopteken van de politie, waarop een achtervolging begon."

Gebeld door agent

Uiteindelijk waren de auto en de politie uit het zicht van Rik. Hij reed naar zijn huis in Zevenaar. Diezelfde avond werd hij door de betrokken agent nog gebeld. "Hij kon vertellen dat er een wilde achtervolging was geweest, waarbij meerdere eenheden betrokken waren. De man is uiteindelijk aangehouden en zijn rijbewijs is ingenomen. De agent bedankte ons voor onze hulp en vroeg of wij beschikbaar waren om onze bijdrage te leveren, mocht er een rechtszaak van komen."

Vermoedelijk was de automobilist onder invloed van drugs. "Aan zijn lichaamshouding te zien, was hij bezig aan een groot avontuur", zegt Rik.

De snelwegpolitie.© ANP
De snelwegpolitie.

Ook dankzij Robbert uit Doetinchem kon de politie een verkeershufter oppakken. Hij reed vorig jaar op een parallelweg van de A12 bij Ede toen een automobilist voor hem enorm aan het slingeren was. 

Gedronken

"Hij reed een paar keer bijna de berm in. Hij ging ook over de scheidingslijn heen toen er een tegenligger aankwam. Ik dacht: dat is levensgevaarlijk, die heeft gedronken."

Robbert belde - handsfree - naar 112 en werd doorverbonden met een regionale meldkamer. "Ze vroegen me waar ik zat en ik gaf ook het kenteken door. Ze zeiden dat ze er een auto op af gingen sturen."

Een halfuur later werd de man uit Doetinchem teruggebeld door de politie met de mededeling dat ze de man opgepakt hadden. Hij bleek stevig gedronken te hebben. "Ze bedankten me en waren blij dat er geen ongeluk was gebeurd. Complimenten voor de agenten dat ze zo snel handelden en ook dat ze even wat terugkoppeling gaven."

Niet altijd actie

Bij Samantha ging het anders. Dit voorjaar reed zij met haar vriend op de A27, toen ze zag dat een Daewoo gevaarlijke capriolen uithaalde. Hij was constant aan het bumperkleven en schoot steeds van links naar rechts, vertelt Samantha.

"Dan weer remmen, dan weer in volle vaart op iemands bumper. Je denkt steeds dat het misgaat." Tot twee keer toe belde ze 112 en sprak ze met de centralist. "Die zei dat haar informatie zou worden doorgegeven aan de politie. We reden nog een tijdlang achter hem aan om hem in de gaten te houden, maar er gebeurde verder niets. Politie heb ik niet gezien. Ik hoopte dat meer mensen 112 zouden bellen."

Lees meer over
PolitieVerkeerSnelwegAuto