Meer ouderen en jongeren

Weer meer verpleegkundigen aan het werk

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPWeer meer verpleegkundigen aan het werk
RTL

Het aantal verpleegkundigen in Nederland is voor het vierde jaar op rij gestegen. Volgens het CBS waren er in 2017 ruim 186.000 verpleegkundigen werkzaam in Nederland.

Sinds 2014, toen er een kleine 162.000 verpleegkundigen in de zorg werkten, steeg het aantal elk jaar iets. Hoe die stijging zich verhoudt tot het aantal openstaande vacatures is niet bekend. Het is dus maar de vraag of het genoeg is. 

De afgelopen jaren kwamen er geregeld alarmerende berichten uit de zorg, onder meer over het grote tekort aan verpleegkundigen. De wachttijden in de zorgen zouden erdoor zijn opgelopen en de zorg duurder zijn worden.

Tekort aan verpleegkundigen is 'urgent probleem'
Lees ook

Tekort aan verpleegkundigen is 'urgent probleem'

Meer ouderen en meer jongeren

Het toekomstbeeld op langere termijn is niet direct duidelijk. Het aantal verpleegkundigen dat de pensioengerechtigde leeftijd nadert stijgt bovengemiddeld hard, wat de nodige zorgen baart voor de toekomst.

Maar tegelijkertijd kiezen ook steeds meer jongeren voor een baan als verpleegkundige.En ook die groep groeide bovengemiddeld hard. En dezelfde positieve trend laten de opleidingen zien: die deelden elk jaar fors meer diploma's uit. 

Lees meer over
CBSGezondheidszorg