Nieuw onderzoek

Bulten of zwellingen door fillers? Dat kan straks voorspeld worden

Door RTL Nieuws / Hester Boer ··Aangepast:
© GettyImagesBulten of zwellingen door fillers? Dat kan straks voorspeld worden
RTL

Of je complicaties krijgt na het plaatsen van fillers in je gezicht of lichaam, is in de toekomst beter te voorspellen. Wetenschappers hebben ontdekt dat er een onderdeel in je DNA zit dat ervoor zorgt dat je een grotere kans hebt op complicaties dan iemand die dat niet op z'n DNA heeft zitten. Daardoor kun je last krijgen van roodheid, zwellingen of bulten.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen met een complicatie vaker een bepaalde HLA-combinatie in het DNA hebben. Dat staat voor: human leukocyte antigen.

Complicaties ontstaan

Wetenschapper en cosmetisch arts Tom Decates legt uit:  "Dat HLA is een ontvanger die je op iedere cel in je lichaam hebt. Als er iets vreemds wordt ingespoten wat niet lichaam-eigen is, dan gaan die antennes reageren op wat binnenkomt. Ze gaan ertegen vechten. Zo ontstaan de complicaties."

Decates vervolgt: "Het is met name je immuunsysteem dat reageert, en dat uit zich bijvoorbeeld in roodheid, zwellingen of bulten. We zien dat mensen die een complicatie hebben vaker een HLA combinatie hebben. Niemand heeft dit ooit eerder bedacht en onderzocht, dus wereldwijd is dit nieuwe kennis". 

Een nieuwe test zou complicaties moeten verminderen.

Patiënten met complicaties

Samen met zijn collega's heeft Tom Decates een spreekuur in het Erasmus MC waar mensen complicaties van cosmetische behandelingen terecht kunnen.

Verslaggever Hans Schutte sprak daar met een patiënt die last heeft van complicaties van een tijdelijke filler in haar wangen. Ze wil graag anoniem blijven. 

'Dikke ogen en knalrood gezicht'

"In 2010 heb ik een tijdelijke filler ingespoten gekregen en die was totaal niet goed", vertelt de patient. "Het resultaat was dat ik na twee maanden op de spoedeisende hulp zat. Ik kreeg  een heel dik gezicht, knalrood, dikke ogen. Ik had pijn en ik wist niet waar het vandaan kwam. Toen ben ik naar het ziekenhuis gegaan en daar zeiden ze: je hele gezicht is ontstoken. Het is net of mijn hoofd in een bankschroef zit. Je kan niet meer denken door de irritante pijn."

En dit heeft ze nu al bijna tien jaar. "Ik hoor nu dat mijn complicaties waarschijnlijk komen doordat ik een onderdeel in mijn DNA heb dat hierop reageert. Daar kon ik me destijds nog niet voor laten testen, anders had ik dat zeker gedaan. En als daaruit was gekomen dat ik die overgevoeligheid heb dan had ik die filler niet genomen. Ik laat de complicaties nu behandelen in het Erasmus MC en heb er vertrouwen in dat het weer goed komt."

Alarm over risico’s van 'mooimakende' fillers
Lees ook

Alarm over risico’s van 'mooimakende' fillers

'Grote kans'

De wetenschappers verwachten dat er de komende jaren een DNA kit op de markt komt waarmee je binnen een week weet of je grotere kans hebt op complicaties of niet. 

Dit onderzoek komt voort uit een opdracht van het Ministerie van VWS. Die wilde weten of tijdelijke fillers op lange termijn dezelfde gevolgen hebben als permanente fillers. Om daar definitief antwoord op te geven is nog meer onderzoek nodig. 

Iedereen boven de achttien jaar mag in Nederland tijdelijke fillers laten inspuiten. Dat is iets anders dan botox. Artsen maken zich zorgen om deze tijdelijke fillers, omdat ze vaker permanenter zijn dan wordt beweerd.
Lees meer over
Erasmus Medisch Centrum [EMC]GezondheidWetenschapLink in bioFillers