Jongens inenten

Kim liet haar zoon vaccineren tegen HPV: 'Zo krijg je het virus de wereld uit'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© RTL NieuwsKim liet haar zoon vaccineren tegen HPV: 'Zo krijg je het virus de wereld uit'
RTL

Ook jongens moeten ingeënt worden tegen HPV. Dat adviseert de Gezondheidsraad. Tot nu toe krijgen alleen meisjes een oproep voor zo'n prik. Kim heeft haar zoon al laten inenten, maar dat ging niet makkelijk. "Overal waar ik kwam moest ik het uitleggen."

Het was zoekwerk, zegt Kim tegen RTL Nieuws. Ze werd eerst naar de GGD gestuurd, want de huisarts wist er niet zoveel van. Uiteindelijk bleek ze het vaccin bij de apotheek te kunnen bestellen. Wel vonden ze dat best bijzonder. "Bij de apotheek, bij de assistente, telkens moest ik hetzelfde verhaal vertellen."

Toen ze het vaccin dan eindelijk gekocht had, maakte ze voor haar zoon van 14 een afspraak bij de huisarts. Daar was iemand die voor haar zoon de prik kon zetten.

Gezondheidsraad: ook jongens inenten tegen HPV
Lees ook

Gezondheidsraad: ook jongens inenten tegen HPV

Kim moest alles zelf betalen. Het vaccin én de afspraak bij de huisarts. De Gezondheidsraad wil dat dit verandert. Ook jongens moeten voortaan worden ingeënt tegen HPV via het Rijksvaccinatieprogramma. Dat kan honderden levens redden, zegt het wetenschappelijk adviesorgaan. 

Andere vormen van kanker

Het humaan papillomavirus, zoals het virus heet, veroorzaakt niet alleen baarmoederhalskanker, het speelt ook een rol bij andere vormen van kanker zoals aan de anus, penis, vagina, schaamlippen en mond- en keelholte. Door ook jongens te vaccineren kan het virus zich minder goed verspreiden en worden minder meisjes ziek.

Kim hoopt dat het kabinet het advies van de Gezondheidsraad overneemt.

© RTL Nieuws

Zes jaar geleden werd bij haar baarmoederhalskanker geconstateerd. "Dat was heel erg heftig." Ze kwam erachter door tussentijdse bloedingen en dacht dat ze een andere pil moest nemen. "Ik had hier helemaal geen rekening mee gehouden."

Operatie, bestraling, chemo

Het moeilijkste vond ze de periode dat ze niet wist of ze beter zou worden. "Ik dacht: van kanker ga je dood. Dat had ik in mijn hoofd. Ik had geen idee. Die dagen waren het moeilijkst."

Eerst kwam de operatie, een maand later de bestralingen en een chemo. Na een paar weken is ze weer gaan werken. "Ik was klaar met het zijn van een patiënt."

Dochter kreeg een uitnodiging

Rond die periode kreeg haar dochter van 12 een uitnodiging om zich te laten vaccineren tegen HPV. "Ze houdt helemaal niet van prikken. Absoluut niet. Maar ze wilde natuurlijk niet doormaken wat ik heb doorgemaakt."

In het begin dacht ze: het zou fijn zijn als jongens ook zouden worden ingeënt. "Want dan zijn meisjes ook beter beschermd." Later kwam ze erachter dat je van het virus ook andere soorten kanker kan krijgen. Het vaccin bleek dus niet alleen om meisje te beschermen maar ook jongens zelf. 

Het had wat voeten in de aarde, maar haar zoon is nu ook gevaccineerd. "Hij stond daar ook zeker achter." Hij is nu beschermd en kan, als hij het virus zou hebben gekregen, dit niet meer overdragen aan zijn toekomstige partner.

Kim benadrukt: HPV-vaccinaties voor meisjes én jongens is uiteindelijk voor iedereen beter. "Het is de enige kankersoort die we zouden kunnen doen verdwijnen."

Lees meer over
GezondheidsraadGezondheidBaarmoederhalskankerKanker