Gezondheidsraad

Gezondheidsraad: ook jongens inenten tegen HPV

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPGezondheidsraad: ook jongens inenten tegen HPV
RTL

Niet alleen meisjes, maar ook jongens moeten worden ingeënt tegen HPV. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan het kabinet. Vaccinatie van jongens leidt tot groepsbescherming, waardoor indirect het risico op baarmoederhalskanker bij meisjes daalt.

Omdat het volgens de Gezondheidsraad duidelijk is dat de vaccinatie lang werkt, kan de leeftijd waarop kinderen de vaccinatie krijgen, ook omlaag. Voor meisjes was dat tot dusver 13 jaar. Dat moet nu volgens de raad voor meisjes en jongens rond hun 9de levensjaar worden.

Honderden gevallen

Het humaan papillomavirus (HPV) veroorzaakt baarmoederhalskanker en speelt ook een rol bij andere vormen van kanker, zoals aan de anus, penis, vagina, schaamlippen en mond- en keelholte.

Jaarlijks zijn er zo'n 800 nieuwe gevallen van baarmoederhalskanker en overlijden er ongeveer 200 vrouwen aan de ziekte. HPV-infecties en voorstadia van baarmoederhalskanker worden door inenting met het vaccin tegen HPV verminderd met 80 tot 100 procent.

Ook tot 26 jaar

Naast de inenting voor jongens en de jongere leeftijd voor vaccineren, adviseert de raad ook om een aanvullend programma op te zetten voor mensen tot en met 26 jaar die zich nog niet hebben laten vaccineren. Hiermee valt volgens de raad veel gezondheidswinst te halen.

De raad merkt ook op dat er is gebleken dat er geen verband is tussen vaccinatie tegen HPV en chronische vermoeidheid, migraine en auto-immuunziekten.

De raad beveelt aan maatregelen te nemen om de lage opkomst bij de vaccinatie tegen HPV te verbeteren. Op dit moment wordt 45 procent van de personen die worden opgeroepen, gevaccineerd. Omdat de vaccinatie goed werkt en veilig is, adviseert de raad mensen tot en met 26 die nog niet gevaccineerd zijn alsnog de gelegenheid te bieden dit te doen.

Dit zijn slechte redenen om een HPV-vaccinatie te weigeren
Lees ook

Dit zijn slechte redenen om een HPV-vaccinatie te weigeren

'Meer bescherming jongens en mannen, en hogere vaccinatiegraad'

Professor Gemma Kenter, hoogleraar gyneacologische oncologie in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis en het UMC in Amsterdam, zei eerder tegen RTL Nieuws dat het vaccineren van jongens een goed idee is. "Aan de ene kant bescherm je daar de jongens en mannen zelf mee, doordat de kans kleiner wordt dat ze zelf kanker krijgen. Aan de andere kant zorg je er zo ook voor dat het virus zich minder goed kan verspreiden, en worden dus ook minder vrouwen ziek."

Volgens Kenter zou uitbreiding van het vaccinatieprogramma er ook toe kunnen leiden dat de vaccinatiegraad bij meisjes hoger wordt. Die ligt nu nog op 45 procent. "Het vaccineren van meisjes op 13-jarige leeftijd is voor veel ouders best heftig. Als je voortaan ook jongens toevoegt aan de groep die wordt opgeroepen, wordt het misschien normaler en minder beladen om je kind te laten inenten."