Lifestyle

Dit zijn slechte redenen om een HPV-vaccinatie te weigeren

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPDit zijn slechte redenen om een HPV-vaccinatie te weigeren
RTL

Er is geen enkele vaccinatie waar zoveel fabels over bestaan als de vaccinatie tegen HPV, het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. We zetten de meest gehoorde fabels op een rij.

ZIE OOK: Kim kreeg baarmoederhalskanker: 'Stel je mij echt de vraag of je moet vaccineren?'

Je kunt er dood aan gaan

Er is nooit iemand overleden door een HPV-inenting. Ook niet in het buitenland. 

Er zitten gevaarlijke stoffen in

Er zitten geen gevaarlijke stoffen in het vaccin. Voordat het op de markt gebracht wordt, zijn de vaccins uitgebreid getest op veiligheid. Dat gebeurt volgens strenge internationale eisen. De vaccins bevatten geen insectencellen, aluminium, rattengif, hormonen, erfelijk materiaal of polysorbaat 80. In de bijsluiter van het vaccin staat precies beschreven welke stoffen erin zitten.

Je kunt verlamd raken door de prik

In Amerika is een meisje verlamd geraakt, net nadat ze een HPV-inenting had gehad. Die verlamming kwam niet door de prik, maar had andere oorzaken. Ze zou dus ook verlamd zijn geraakt zonder die prik. 

Je haar kan uitvallen na de prik

Er is geen enkel bewijs dat de HPV-inenting voor haaruitval kan zorgen.

Je kunt er onvruchtbaar van worden

De prik werkt op je afweersysteem, je natuurlijke bescherming tegen infecties. De prik heeft geen enkele invloed op je voortplantingsorganen en kan dus geen onvruchtbaarheid veroorzaken.

Als je al seks hebt gehad, heb je niks meer aan de prik

Inenting heeft vooral zin als je nog niet met het HPV-virus besmet bent. Maar als je al seks hebt gehad ben je mogelijk nog niet besmet met één of beide typen HPV-virus. Dus ook dan heeft het zin om de prik te halen.

Als je veilig vrijt, heb je geen vaccinatie nodig

HPV is seksueel overdraagbaar en zeer besmettelijk. Zelfs het gebruik van condooms geeft geen garantie dat je het niet krijgt. 

Als je ongesteld bent of de pil slikt, mag je geen prik

Als je ongesteld bent kun je gewoon de prik halen. Ook als je de pil slikt kun je gewoon de inenting halen. De pil heeft geen invloed op de inenting.

Er zijn veel bijwerkingen

Na de inenting tegen het HPV-virus kun je pijn rond de prikplek en spierpijn in je bovenarm krijgen. Dat kan soms een week duren. Ook kun je last krijgen van pijn, jeuk, een rode huid of een verdikking op de prikplek. Sommige meisjes krijgen buikpijn, misselijkheid, moeheid, hoofdpijn of koorts. De meeste klachten zijn mild en gaan vanzelf weg. Er zijn nooit ernstige, blijvende klachten gemeld die zijn veroorzaakt door het vaccin.

Op lange termijn kan de prik schadelijke gevolgen hebben

Bijna 10 jaar geleden zijn veel jonge vrouwen voor het eerst ingeënt met het HPV-vaccin. Hun gezondheid wordt al die jaren in de gaten gehouden. Zij hebben geen klachten die door het vaccin veroorzaakt zijn. Het is volgens het RIVM niet te verwachten dat op lange termijn bijwerkingen zijn van het HPV-vaccin.

Vragen? Stel ze live

Heb je meer vragen? Hans van Vliet van het RIVM beantwoordt vanavond op onze Facebookpagina al jullie vragen over de HPV-vaccinatie. De livestream begint rond 19.50 uur. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Verdere daling HPV-vaccinatie: minder dan de helft van de meisjes beschermd

Lees meer over
RIVMVaccinatieBaarmoederhalskanker