2500 extra plekken

COA: 'Verspreid azc's beter over het land, vaker in het westen'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
COA: 'Verspreid azc's beter over het land, vaker in het westen'
RTL

Als het aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) ligt, komen er meer asielzoekerscentra in het westen van het land.

Volgens Milo Schoenmaker, sinds januari de baas van het COA, moet de opvang van asielzoekers de komende jaren beter worden gespreid over Nederland.

2500 extra plekken

Het COA heeft 70 opvangcentra voor asielzoekers, maar in het westen zijn ze dungezaaid, en bovendien loopt daar een aantal overeenkomsten af, zoals in Rotterdam en Rijswijk, zegt Schoenmaker in het AD.

Het COA vangt nu 24.000 asielzoekers op, maar er zouden minstens 2500 extra plekken bij moeten komen.

Speciale pendelbus asielzoekers Ter Apel voldoet, 'geen incidenten'
Lees ook

Speciale pendelbus asielzoekers Ter Apel voldoet, 'geen incidenten'

Veilige landen

Schoenmaker is blij met de aparte opvanglocaties in Hoogeveen en Amsterdam voor mensen uit veilige landen, die vaak voor overlast zorgen. "Vanuit het COA gezien was de komst van die twee centra positief: wij waren van die mensen af op de reguliere locaties, daar werd het rustiger", zegt hij in de krant.

Volgens Schoenmaker wordt er gewerkt aan meer van dat soort locaties voor asielzoekers uit veilige landen.

'Beter voor integratie'

In een reactie zegt VluchtelingenWerk Nederland al jaren te pleiten voor een betere spreiding van de azc's over het land. Ook het voornemen van het COA om meer kleinschalige opvangvoorzieningen te realiseren, valt goed bij de organisatie.

"Het is veel beter voor de integratie van vluchtelingen om niet steeds te hoeven verhuizen en in het netwerk te kunnen blijven dat ze tijdens de opvangperiode opbouwen", zegt een woordvoerster.
 

Lees meer over
COAAsielzoekersMigratie