Opvallend en megagroot: 5 vragen over de bloemkoolkwal

Een kwal met menselijke maten: zo omschrijven marinebiologen de bloemkoolkwal die wetenschappers recent in Britse wateren hebben gespot. Het reusachtige dier heeft de winter weten te overleven en is daardoor flink gegroeid. Twee Nederlandse deskundigen geven antwoord op de 6 belangrijkste vragen rondom de opmerkelijke vondst.
1. Hoe bijzonder is deze vondst?
De kwal is gespot bij de kust van het Engelse Cornwall, in het water van Het Kanaal. Volgens marien bioloog Lodewijk van Walraven (NIOZ) is deze kwallensoort niet zo bijzonder. "Deze komt ook in Nederland voor. Vorige week heb ik er nog een gezien tijdens het duiken in de Waddenzee. Maar zo groot als deze worden ze zelden." De bloemkoolkwallen in Nederland worden meestal niet groter dan een basketbal.
2. Waarom is deze kwal zo groot?
Meestal worden de bloemkoolkwallen niet ouder dan een halfjaar. Ze worden in het voorjaar geboren, maar overleven de koude winters meestal niet. "Deze heeft de winter kennelijk overleefd en heeft kunnen doorgroeien. Vermoedelijk was het water warm genoeg", zegt Van Walraven.

3. Wat zijn de kenmerken van deze kwal?
De bloemkoolkwal dankt zijn naam aan de gelijkenissen met een stronk bloemkool. Het middenlichaam heeft dezelfde vorm als deze groente. De kwal heeft geen hersenen en bestaat voor 95% uit water. Hij poept uit zijn mond. "Het eten gaat zowel in als uit dezelfde opening. In de hoed van de kwal zit een zenuwstelsel waarmee ze zich kunnen oriënteren tijdens het zwemmen", zegt Van Walraven.
Filmpje over de reusachtige bloemkoolkwal
4. Maar is-ie ook gevaarlijk?
"Totaal niet gevaarlijk", stelt Van Walraven gerust. De steek is vergelijkbaar met een muggenbult: vervelend, maar niet pijnlijk. Wel kunnen sommige mensen er allergisch voor zijn. De beten van andere kwallen in Nederland zijn veel pijnlijker. Bijvoorbeeld die van de kompaskwal die we hier in de zomer vaak hebben.
5. Kunnen we zo'n grote kwal ook in Nederland tegenkomen?
De kleine bloemkoolkwallen kun je tegenkomen in zee of wanneer ze aanspoelen op het strand. Maar de kans om een grote te zien is klein. Het kan zijn dat de kwallen door de opwarming van de aarde beter overleven in de winter. Dan hebben ze kans om te blijven groeien.
De soort zelf blijft zeker bestaan, denkt onderzoeker Arthur Oosterbaan van Ecomare. "We kennen de bloemkoolkwal als de blauwachtige soort die in het najaar op het strand ligt. Maar ik hoop dat we meer van dit soort prachtige grote kwallen gaan zien in Nederland."