Complexe zorg

Verpleegkundigen zien 'superverpleegkundige' als degradatie

Door Joris van Egmond··Aangepast:
© ANPVerpleegkundigen zien 'superverpleegkundige' als degradatie
RTL

Het protest werd steeds groter: blogs, petities en tienduizenden steunbetuigingen. Verpleegkundigen vreesden dat hun baan zou worden uitgekleed met de komst van een nieuwe collega, een soort superverpleegkundige. De minister wil ze nu tegemoetkomen.

Het gaat allemaal om een nieuwe wet waarover de minister een brief naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daarin staat de komst van een nieuw beroep beschreven: de regieverpleegkundige.

De invoering van dat beroep is volgens minister Bruins nodig om een beter onderscheid te kunnen maken tussen mbo- en hbo-verpleegkundigen. De verpleegkundigen zijn bang dat straks alleen de regieverpleegkundige complexe zorg op zich mag nemen en dat de 'gewone' verpleegkundige alleen de basiszorg levert. 

Gevoelig

Nu is dat onderscheid er nauwelijks en kunnen de verpleegkundigen hetzelfde werk doen, ongeacht hun opleiding. Maar de invoering van de regieverpleegkundige ligt gevoelig, zo blijkt.

Actiegroep 'BIG II in de overgang', vernoemd naar de nieuwe wet,  heeft naar eigen zeggen steun van tienduizenden verpleegkundigen. "We denken dat verpleegkundigen met een mbo-diploma een deel van hun werk straks niet meer mogen doen", zegt woordvoerder Niels Jacobs.

Weer meer verpleegkundigen aan het werk
Lees ook

Weer meer verpleegkundigen aan het werk

Hij illustreert: "Stel dat een patiënt met kanker door een chemokuur complicaties krijgt, een longontsteking of een allergische reactie. Dan kun je die nu als verpleegkundige zuurstof geven, medicijnen tegen misselijkheid en meer. Straks moet je dat overlaten aan een regieverpleegkundige, terwijl je dit in het verleden zelf deed."

Volgens vakbond NU'91 zien veel verpleegkundigen het plan als 'een degradatie die nergens op is gebaseerd'.

Overgang

Het was de bedoeling dat er ook een overgangsregeling zou komen. Hbo-verpleegkundigen die vanaf 2012 hun diploma hebben gehaald, konden zich meteen registreren als regieverpleegkundigen.

Hbo'ers die voor die tijd een diploma hadden gehaald, moesten binnen vijf jaar een toets halen en indien nodig zich laten bijscholen. Mbo'ers met een gespecialiseerde opleiding of medewerkers die binnen een ziekenhuis zelf een opleiding hebben gedaan, moesten die toets ook halen en een verkorte hbo-opleiding gaan volgen. 

Die overgangsregeling zette eveneens kwaad bloed bij verpleegkundigen. Jacobs: "Een opleiding volgen om het werk te doen wat je nu al doet. Dat slaat nergens op." Het protest zwol de afgelopen weken steeds verder aan. Er verschenen blogs en onlinepetities die op duizenden reacties konden rekenen. 

Meer tijd

De minister geeft verpleegkundigen en hun werkgevers nu tijd om samen om de tafel te gaan zitten. Zo moet er een oplossing komen over deze overgangsregeling.

Hij krijgt daarin steun van de Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN), die betrokken was bij de totstandkoming van het plan. Ook de beroepsvereniging stelt een pas op de plaats voor.

De protesten kwamen voor de beroepsvereniging als een verrassing. "Duidelijk is ook dat we niet iedereen hebben gesproken, niet iedereen hebben bereikt. Helaas voelden en voelen veel verpleegkundigen zich niet goed door ons vertegenwoordigd of gehoord", schrijft de beroepsvereniging in een open brief aan de leden.

De beroepsvereniging wil nieuwe gesprekken organiseren met werkgevers, ministerie en vakbonden.

Acties

Maar ook nu de minister meer tijd geeft en de beroepsvereniging gesprekken gaat organiseren, is het actiecomité niet tevreden. "De minister geeft aan dat over de overgangsregeling kan worden gepraat, maar het is de hele wet waar we tegen zijn. We gaan daarom door met onze acties." Vakbond NU'91 zegt het actiecomité te steunen. 

Lees meer over
Bruno BruinsGezondheidGezondheidszorgNederland