Actie #boerkabuddies groot succes: veel meer helpers dan nikabdraagsters
Gistermiddag bekroop Safa een naar gevoel. Ze zag Geert Wilders op Twitter 'zijn achterban mobiliseren om burgerarresten uit te voeren op vrouwen die gesluierd over straat gaan', vertelt ze aan RTL Nieuws. "Mensen die letterlijk aftelden tot ze konden gaan jagen op gesluierde vrouwen."
Het begon met een artikel in het AD over het zogenaamde 'boerkaverbod'. Eén passage uit het stuk viel Safa direct op: "Wat mag ik zelf doen als ik iemand met een boerka zie?", stond er. "Deze vraag riep bij mij direct afschuw en weerstand op. Er werd uitgebreid beschreven hoe je een burgerarrest uitvoert en wat je kan doen."
Fantasieën over geweld
Op sociale media dromden mensen samen onder bijvoorbeeld de berichten van Wilders en AD. Sommigen staken niet onder stoelen of banken dat ze niet konden wachten voor ze op moslimvrouwen konden gaan 'jagen', terwijl anderen fantasieën deelden over geweld en mensen in brand steken.
Safa draagt zelf een hijaab: hoofdbedekking waarbij het gezicht zichtbaar is. Ze vroeg zich na de berichten af wat ze zelf zou willen als ze een nikab zou dragen. "Het eerste wat in mij opkwam was veilig over straat kunnen", zegt ze. "Ik zag iemand op Twitter een oproep doen aan nikabdraagsters dat ze in Rotterdam op haar steun kunnen rekenen: ze was bereid deze vrouwen een veiliger gevoel te geven door hen te vergezellen."
'Laat het mij weten'
Ze deed vervolgens zelf ook een oproep aan vrouwen die een nikab dragen. "Ben je nikabdraagster en vrees je voor aanvallen van derden wanneer je buitenshuis een afspraak hebt of om een andere reden buiten moet zijn? Laat het mij weten. Ik kom je graag vergezellen. En misschien zijn meer twitteraars bereid dit te doen", schreef ze op Twitter.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
#boerkabuddies
Al heel snel bleek dat het geval. "Spontaan begonnen mensen zich aan te bieden als iemand die nikabdraagsters wil vergezellen wanneer zij zich onveilig voelen." Iemand anders stelde de hashtag #boerkabuddies voor en Safa had weer het idee om locaties toe te voegen. "Zodat het voor de nikabdraagsters duidelijker is, bij wie ze moeten zijn mocht het nodig zijn."
Amper 24 uur later zijn er meer mensen om de vrouwen te vergezellen dan dat er daadwerkelijk nikabdraagsters zíjn. Safa moet erom lachen. Ze heeft het niet precies bijgehouden, maar ze denkt dat er duizend of meer reacties zijn binnengekomen. En dat terwijl er maar zo'n 300 vrouwen in Nederland zijn die er eentje dragen. "Van nikabdraagsters heb ik een aantal privéberichten ontvangen dat ze de steun hartverwarmend vinden."
Individuele vrijheid
Wat al die reacties volgens Safa laten zien, 'is dat gelukkig veel mensen begrijpen wat echte vrijheid betekent, ondanks deze nieuwe wet'. "Dat zij zich willen inzetten voor de veiligheid van vrouwen en voor hun individuele vrijheid én keuzevrijheid. Iedereen die zegt voor vrijheid te staan zou zich tegen het verplicht dragen én het verplicht níet dragen van de nikab moeten uitspreken."
Natuurlijk zijn er ook negatieve reacties op de #boerkabuddies. Daar is Safa erg duidelijk over. "Die mensen zijn vaak extreemrechts of VVD'ers met een weinig liberaal gedachtegoed wanneer het over moslims gaat. Wat ik tegen hen zou willen zeggen is: wees niet selectief en als je je werkelijk zorgen maakt om de vermeende onderdrukking van islamitische vrouwen, dan pak je ze dus dubbel, door ze ook nog eens te beboeten en 'tegen de grond te werken'."
Lastiggevallen en geïntimideerd
Het verbod staat haaks op onze vrije samenleving, vertelt Safa. "Het is juist onveiliger geworden nu burgers tegen elkaar opgezet worden door politiek en de pers." Haar grootste vrees is dan ook dat moslimvrouwen nog meer lastiggevallen en geïntimideerd zullen worden.
"Vandaag riep Wilders op Twitter op om de hoofddoek volledig te verbannen", vertelt ze. "Ik vrees dat het precies dezelfde kant op zal gaan. Dat we nu nog een beetje schouderophalend en lacherig doen over zijn ideeën, maar over een paar jaar lopen we weer achter de feiten aan en worden er weer grondrechten van moslims geschonden."
'Meest zelfbewuste moslima's die ik ken'
Ze vertelt dat mensen er vaak van uitgaan dat Nederlandse nikabdraagsters willoze vrouwen zijn die onderdrukt worden door hun mannen of ouders. Volgens haar wordt dat vaak beweerd door mensen die hen niet kennen of nog nooit gesproken hebben. Haar ervaring is namelijk heel anders: "Het zijn de meest zelfbewuste moslima's die ik ken. Geen uitzondering. Zij weten precies waar ze voor staan en waarom ze voor de nikab kozen."
De vrouwen krijgen volgens haar met veel onbegrip te maken, zowel van niet-moslims als van moslims. "Ze krijgen met veel haat, negatieve aandacht en discriminatie te maken. Je moet sterk in je schoenen staan, wil je de nikab dúrven dragen in een land als Nederland. Ik draag een hijaab en merk al veel van de negativiteit zodra het nieuws over moslims gaat, laat staan zij."
Positieve draai
Het gaat Safa er vooral om dat vrouwen die zich onveilig voelen, weten dat er mensen zijn die ze steunen. "En dat ze hen kunnen vinden onder de hashtag #boerkabuddies, daarop kunnen selecteren op hun regio en contact kunnen leggen met die persoon. Dat kan direct lijkt mij, het hoeft niet via mij te gaan."
En: ze wil er een positievere draai aan geven. "Als dat kan", zegt ze. "Ik heb namelijk onwijs veel positieve reacties en steunbetuigingen ontvangen van ándere minderheden, zoals van mensen uit de LHBTQIAP+-gemeenschap en de joodse gemeenschap. Heel betekenisvol."