Extreem lerarentekort

Recordaantal leraren gezocht: 'Ik heb nog een week om er twee te vinden'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPRecordaantal leraren gezocht: 'Ik heb nog een week om er twee te vinden'
RTL

Met nog maar een paar dagen tot weken te gaan, hebben basisscholen nog niet genoeg leraren om het schooljaar mee te beginnen. Het lerarentekort in het onderwijs was nog nooit zo groot als nu. "Ik heb nog een week om twee leraren te vinden", zegt directeur Marijke van Amersfoort van basisschool Samenspel in Amsterdam.

Van Amersfoort leek de bezetting voor de zomer geregeld te hebben, maar in de vakantie vielen er twee leerkrachten uit: die van een kleuterklas en van groep 5. "Ik heb daar in de zomervakantie behoorlijk veel zorgen over gehad. En ik heb er alles aan gedaan om mensen te vinden, mijn bericht op Linkedin is zelfs door 35.000 mensen bekeken. Maar het is niet gelukt."

5500 vacatures

De Amsterdamse schooldirecteur is niet de enige die moeite heeft met het vinden van personeel, blijkt uit cijfers van het UWV. In het tweede kwartaal van dit jaar waren er 2400 open vacatures in het basisonderwijs, en nog eens 3100 in het voortgezet onderwijs. Nooit eerder werden er zo veel leraren gezocht.

Vacaturesite Meesterbaan.nl bevestigt dat. Op de site verschenen dit jaar meer vacatures dan ooit in dezelfde periode. "Het aantal vacatures aan het begin van het schooljaar was nog nooit zo hoog als nu", aldus Maarten van Vliet van de vacaturesite. Dit jaar werden er al meer dan 13.500 vacatures op de site geplaatst, in heel 2018 waren dat er 19.000. "En de ervaring leert dat er in september altijd een piek is in het aantal vacatures. Die moet dus nog komen."

Scholen zitten ondanks lerarentekort nauwelijks op zijinstromer te wachten
Lees ook

Scholen zitten ondanks lerarentekort nauwelijks op zijinstromer te wachten

Meest nijpend in Randstad

In bijna alle regio's is het probleem groter geworden, blijkt uit de cijfers van het UWV. Alleen in Groningen en Drenthe is het probleem niet toegenomen. Het meest nijpend is de situatie in de Randstad. Schooldirecteur Van Amersfoort herkent dat: "Er zijn wel mensen elders in het land, maar die vinden de afstand te groot. Hier in de omgeving zijn ze er niet."

"Het moet aantrekkelijker worden voor docenten om naar de vier grote steden te gaan", zegt ook minister Arie Slob van Onderwijs. "In die gebieden is het heel lastig omdat bijvoorbeeld ook de woningmarkt daar heel moeilijk is." Leraren kunnen kiezen waar ze willen werken. "We kunnen ze natuurlijk niet dwingen, maar we moeten er wel alles aan doen om ervoor te zorgen dat er ook voor de scholen daar voldoende leraren zijn."

© RTL Nieuws

Maatregelen

Slob ziet naar eigen zeggen dat de maatregelen waarmee het ministerie 1,5 jaar geleden is gekomen effect hebben. "Er zijn vorig kalenderjaar 1000 zijinstromers bijgekomen en de pabo's hadden 10 tot 11 procent meer instroom. Die studenten zijn natuurlijk niet meteen afgestudeerd en beschikbaar voor de arbeidsmarkt, maar ze komen er wel aan. En we gaan onverminderd door met de maatregelen."

Voor de onderwijsbonden gebeurt er echter niet genoeg. Maandag komen zij met een campagne om opnieuw aandacht te vragen voor de problemen in het onderwijs. "Het geld dat Den Haag beschikbaar heeft gesteld is een begin, maar we hebben meer nodig", zegt Tamar van Gelder van de Algemene Onderwijsbond (AOb).

Zelfde betalen

De AOb wil dat mensen in het onderwijs evenveel gaan verdienen als mensen met hetzelfde opleidingsniveau in andere sectoren. "Je moet het vak aantrekkelijk maken voor kinderen die nu op de havo of het vwo zitten." De bonden willen dat er op Prinsjesdag een investeringsplan ligt met plannen voor betere salarissen en minder werkdruk.

Het vinden van invallers als een leraar bijvoorbeeld ziek is, is al langer een probleem voor veel scholen. © ANP
Het vinden van invallers als een leraar bijvoorbeeld ziek is, is al langer een probleem voor veel scholen.

Van Amersfoort is daarmee niet gered. Ze is nu genoodzaakt mensen voor de klas te zetten die eigenlijk ingezet zouden worden voor het begeleiden van zorgleerlingen. "Maar door hen voor de klas te zetten, verhogen we de werkdruk voor de andere leraren, die moeten nu naast het lesgeven ook extra aandacht besteden aan de zorgleerlingen. En die kinderen krijgen nu niet de zorg die ze nodig hebben."

"Daarnaast is het vervelend voor de mensen die niet voor de klas willen staan, maar dat nu toch moeten. Je wil goed zorgen voor je team en hen kansen geven om door te groeien. Die kansen komen nu in het nauw."

Jouw hulp gevraagd

Maandag beginnen de eerste scholen weer, maar een recordaantal vacatures staat nog open. Wij willen met jouw hulp het lerarentekort in kaart brengen. Heeft jouw kind geen leraar voor de klas? Laat het ons dan weten via deze link.

Lees meer over
OnderwijsBasisonderwijsLerarentekort