Strenge controle

Eigen tv en een PlayStation: deze spullen mogen gevangenen hebben in hun cel

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP FotoEigen tv en een PlayStation: deze spullen mogen gevangenen hebben in hun cel
RTL

Gevangenen op de terroristenafdeling in Vught hebben in hun cel gewelddadige schietspellen kunnen spelen op spelcomputers. Toen dat naar buiten kwam, zijn tien games weggehaald. Wat de vraag oproept: wat mogen gevangenen eigenlijk wel en niet hebben in hun cel?

Het leven van een gevangene is vol structuur en regels. Ze staan op op vaste tijdstippen, moeten 20 uur per week werken en eten op gezette tijden. Wie denkt dat elke gevangene een televisie en PlayStation in zijn of haar cel heeft voor de 'vrije uurtjes', heeft het mis.

"In veel gevangenissen kan een televisie gehuurd worden", zegt Eveline Petit, voorlichter van de Dienst Justitiële Inrichtingen. "Ook kunnen gevangenen soms een radio of spelcomputer aanschaffen, maar alles wordt eerst gecontroleerd en onklaar gemaakt voor extern contact."

Gevangenen speelden schietspellen op terroristenafdeling Vught
Lees ook

Gevangenen speelden schietspellen op terroristenafdeling Vught

Alleen basis zenders

Een woordvoerder van de gevangenis in Nieuwegein legt uit hoe het in de praktijk gaat. "Gevangenen kunnen voor ongeveer 3 euro per week een televisie huren. Daarop zit alleen een basis zenderpakket, dus geen extra sportzenders of erotische zenders."

Het geld voor zo'n huurtelevisie betalen de gevangenen zelf. Met het werk dat ze doen verdienen gevangenen ongeveer 15 euro per week. Het geld wordt op een rekening gestort om zwarte handel binnen de gevangenis te voorkomen.

Naast een televisie, mogen gevangenen ook een radio of spelcomputer hebben. Die kunnen ze kopen of mee laten brengen door bezoekers. Voor beide geldt dat het apparaat grondig wordt gecontroleerd voor hij de cel in gaat. 

15 spellen

De regels voor PlayStations zijn per gevangenis verschillend. "Bij ons mag je geen PlayStation hebben die nieuwer is dan de PlayStation 2. Dat is omdat alle nieuwere varianten een internetontvanger hebben. Dan gaat het verder dan alleen een spelletje en kun je bijvoorbeeld ook op Netflix, YouTube of browsen op internet en dat is niet de bedoeling", zegt de woordvoerder.

Ook hanteren ze in Nieuwegein een maximum van 15 spellen per gevangene. Er is geen restrictie op het soort spellen, dus ook schietspellen zijn toegestaan.

Zo ziet een dag van een volwassen gevangene eruit:

7.00 uur: 

  • Ontbijt op cel
  • Werken in arbeidszaal (minimaal 1 dagdeel van 4 uur per dag arbeid, maar liever 8 uur)
  • Lunch op cel
  • Recreatie
  • Sport (2x per week)
  • Bezoek (1x per week)
  • Werken aan terugkeer in de maatschappij

17:00 uur:

  • Insluiten in de cel tot de volgende ochtend

Avondprogramma: 2x per week bij goed gedrag

Bron: Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI)

Op het internet

In de wet is opgenomen dat gevangenen geen recht hebben op internetgebruik. Alleen voor hun re-integratie of studie en onderwijs mogen ze online. In sommige inrichtingen mag er gebruik gemaakt worden van e-mail, maar dat is wel aan strenge regels gebonden.

Voor sommige gedetineerden is het van belang dat ze op de hoogte zijn van de huidige digitalisering. Zich daarin wegwijs maken draagt volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid bij aan het voorkomen of iemand weer opnieuw de fout ingaat.

Denk dan aan het maken van doktersafspraken, levensmiddelen bestellen of het plannen van bezoek. "Deze voorzieningen zijn goed beveiligd en worden altijd gecontroleerd", schrijft Justitie.

Boeken en kranten

In de meeste gevangenissen is een bibliotheek, ook in Nieuwegein. "Op twee momenten per week mogen de gevangenen daar gebruik van maken. Je mag een x-aantal boeken lenen en lezen. Alle boeken zijn gescreend en geselecteerd door ons." Opruiende boeken zijn verboden. Welke boeken dat precies zijn, wil de woordvoerder niet zeggen. "Maar je kunt bij ons ongeveer krijgen wat je in een normale bibliotheek ook kunt krijgen."

In de bieb zijn ook kranten en enkele tijdschriften te krijgen. Het is voor gedetineerden ook mogelijk om een krantenabonnement te nemen. "Dan checken wij elke dag de krant voor we hem op de cel afleveren."

Zit je met levenslang ook echt tot je dood vast? Rechter Jan Moors legt het uit.
Lees meer over
Gevangenis