Rapport over dieren

Soms is onze liefde voor huisdieren te groot: 'Een hond hoort niet in bed'

Door Lisanne van Sadelhoff··Aangepast:
© Getty ImagesSoms is onze liefde voor huisdieren te groot: 'Een hond hoort niet in bed'
RTL

Jij op de bank, je hond ernaast. Jij op bed, je hond aan het voeteneind. En jij een jas aan, je hond ook. Onze liefde voor huisdieren groot is. Soms te groot of zelfs grenzeloos. Dat stelt de De Raad voor Dieraangelegenheden (RDA) in een rapport.

"Een hond hoort niet in bed", valt er te lezen in het rapport 'De Staat van het Dier', dat is geschreven door de adviesraad van landbouwminister Carola Schouten. 

Gezinsleden

'Gezelschapsdieren worden gezien als gezinsgenoten en nemen de rol in van vriendjes en speelmakkers', schrijft de raad, 'in sommige gevallen zelfs de rol van kinderen en levenspartners'.

Lik van een hond hartstikke gevaarlijk: 'Soms zelfs amputaties nodig'
Lees ook

Lik van een hond hartstikke gevaarlijk: 'Soms zelfs amputaties nodig'

Band vertroebelt

Ook Anniek Winters, hondengedragsdeskundige, ziet dit dagelijks. "Mensen die hun hond in bed laten slapen of bijvoorbeeld kleertjes aantrekken, zien hun hond niet meer als hond."

Het gevolg daarvan kan zijn dat de band tussen hond en baas vertroebelt. "Je hond wordt je gelijke, en dan vervaagt ook je leiderschapsrol. Daardoor kunnen honden gedragsproblemen krijgen en vreemd gedrag vertonen."

Zoals grommen, ongevraagd op bed springen, op de bank springen, eroverheen springen. "Het is niet zo dat het per definitie fout is om je hond op de bank of op bed te laten liggen, maar wat ik altijd doe, is dat ík de hond uitnodig om op de bank te komen. Op míjn teken mag hij erbij, anders niet."

Dit zegt de raad

Mark Schakenraad van de Raad voor Dieraangelegenheid zegt dat we de afgelopen jaren steeds meer aandacht en zorg besteden aan onze dieren. De andere kant van de medaille is dat we soms een beetje doorslaan.

"Mensen zetten honden een brilletje op, doen hem een jasje aan... Met zulke dingen doe je geen recht aan het dier. Je doet je dier er geen plezier mee."

Boodschap

Ook stelt hij dat we honden soms zo willen maken, zoals wij ze graag willen zien. "Sommige honden worden zo doorgefokt omdat wij een bepaalde vacht of neus mooi vinden, maar die dieren krijgen er last van. We moeten een dier een dier laten." 

Verlatingsangst

Honden die vaak op bed mogen, kampen daardoor meestal met verlatingsangst, weet Winters. "De hond leert nooit afstand houden, de verbintenis tussen baas en hond wordt alleen verbroken als je de deur uit gaat."

Terwijl het volgens haar best goed is als de baas eigen persoonlijke ruimte heeft (het bed), en de hond ook (zijn mand). 

Jasje voor de hond? 

Ook het aankleden van de hond is iets wat Winters niet zou aanmoedigen, tenzij het dier het anders te koud heeft of een jasje nodig heeft op advies van de dierenarts. "Als je zoiets doet, dan zie je een hond zoals je jezelf ziet, of zoals je andere mensen ziet. Maar een hond heeft andere psychologische behoeften."

Zo heeft een hond behoefte aan duidelijkheid. Aan een roedelleider. "Het moet duidelijk zijn hoe de rollen en de regels in elkaar steken. Hij wordt echt niet gelukkiger van bij jou in bed liggen, de mand is ook prima voor hem. Als jij het maar aangeeft."

Waarom doen we het eigenlijk? 

Maar waarom willen we, zoals in het rapport is beschreven, zo graag een hond als een mens behandelen? Winters denkt dat het te maken heeft met het vervullen van onze eigen behoeften.

"We houden van liefde en affectie, dat is ook de reden dat we een hond nemen. Dat is heel mooi, maar we moeten niet uit het oog verliezen waar een hond behoefte aan heeft."

'Het is ook ongezond voor het baasje'

Met een hond op bed slapen, kan ook ongezond zijn voor het baasje, zo waarschuwde dierenarts en onderzoeker Paul Overgaauw drie jaar geleden al in een artikel op onze site.

"Zo'n hond kan ziekteverwekkers verspreiden zonder dat je er iets van ziet" zegt hij. "Sommige honden dragen bacteriën in de bek die dodelijk kunnen zijn bij een bijtwond. Een klein percentage van de honden draagt die bij zich. Er zijn gevallen bekend, ook in Nederland, waarbij mensen besmet zijn geraakt met die bacterie. Niet door een bijtwond, maar enkel door in bed te hebben gelegen met een hond."

Lees meer over
HondHuisdierenDierenwelzijnDierenAgressie bij dierenGezinNederland