Kritiek op regering

Korpschef politie: 'Drugsmisdaad groot door wispelturig beleid'

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPKorpschef politie: 'Drugsmisdaad groot door wispelturig beleid'
RTL

De georganiseerde drugsmisdaad in Nederland heeft zo groot kunnen worden doordat opeenvolgende kabinetten te wispelturig zijn geweest. Daardoor heeft de politie geen goede inlichtingenrelaties kunnen opbouwen in de wijk, waardoor jonge criminelen zich aan het zicht van de politie konden onttrekken.

Dat zegt korpschef Erik Akerboom van de politie in een interview met de Volkskrant. Hij spreekt over de verharding van de criminaliteit in Nederland naar aanleiding van de moord op advocaat Derk Wiersum.

Duizend man erbij toveren

Bij zijn aanstelling drie jaar geleden moest Akerboom een bezuiniging doorvoeren: 3000 mensen moesten eruit. Nu moet zijn organisatie met 1000 man groeien. "Je moet die mensen opleiden, je moet ze inwerken, je moet ze relaties laten aangaan met de omgeving. Duizend man erbij toveren binnen een jaar, dat gaat niet", aldus Akerboom.

Tweede kroongetuige bevestigt: leden motorclub kregen moordopdrachten van Taghi
Lees ook

Tweede kroongetuige bevestigt: leden motorclub kregen moordopdrachten van Taghi

De politiebaas stelt dat er een stabieler politiek beleid moet komen. "Je kunt de rechtsstaat niet overeind houden en leiden als je niet voor een constantere financiering van die rechtsstaat kiest." Dat geldt wat hem betreft niet alleen voor de politie, maar ook voor het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht.

Opsporing Taghi

In het gesprek laat Akerboom zich ook uit over drugscrimineel Ridouan Taghi, die wordt gelinkt aan de moord op advocaat Wiersum. Volgens Akerboom zit de politie Taghi 'op de hielen'. Hij zegt dat alles uit de kast wordt getrokken om hem op te sporen en dat daarbij 'onconventionele methoden' niet worden geschuwd, zoals samenwerking met landen waar normaal gesproken niet mee wordt samengewerkt.

Indy belandde als kind in de drugshandel. Zijn moeder Manon vertelt hoe Indy door een verkeerde vriend afglijdt en uiteindelijk zelfmoord pleegt.

Afgelopen zomer sloeg het RIEC Midden Nederland, dat gemeenten, het Openbaar Ministerie en de politie ondersteunt in de aanpak van georganiseerde misdaad, alarm.

Zij zien namelijk een groeiend aantal kinderen dat betrokken is bij de drugshandel. Ook worden ze steeds jonger. Er zijn voorbeelden van 8- en 9-jarigen die geleidelijk de criminaliteit in rollen.

Hoeveel jongeren precies zijn betrokken bij de drugshandel in het midden van het land is nog niet duidelijk, maar het gaat al gauw om honderden jongeren. Er wordt in die regio voornamelijk in cocaïne gehandeld.

Eerder concludeerde de politie al dat de handel in cocaïne toeneemt. Vorig jaar werd in de havens van Nederland en België 74.000 kilo cocaïne in beslag genomen. Het jaar daarvoor nog 55.000 kilo. Er gaat veel geld in om. Eén kilo cocaïne levert tussen de 20.000 en 35.000 euro op.

Lees meer over
Ridouan TaghiErik AkerboomDerk WiersumNationale PolitieCriminaliteitDrugshandel